Constantinescu: Rezultatul la referendum nu se validează până când INS nu spune numărul de alegători

Preşedintele CJ Constanţa susţine că procesul-verbal cu rezultatele referendumului, care arată o prezenţă la vot de 43,85 %, nu este semnat până când INS nu trimite numărul de alegători rezultaţi din recensământ, susţinând că numărul real de alegători este mai mic decât cel de pe listele de vot.

368 afișări
Imaginea articolului Constantinescu: Rezultatul la referendum nu se validează până când INS nu spune numărul de alegători

Nicusor Constantinescu (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax foto)

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a spus, luni, într-o conferinţă de presă, că, potrivit datelor de la recensământul din 2002, judeţul Constanţa are o populaţie de aproximativ 769.000 de persoane, iar conform datelor preliminare de pe site-ul INS populaţia judeţului este acum de aproximativ 680.000 de persoane.

El susţine că a scăzut, astfel, numărul de alegători, iar în aceste condiţii referendumul ar putea fi validat întrucât ar fi mers la vot jumătate plus 1 din numărul real de alegători ai judeţului.

Preşedintele CJ Constanţa a mai susţinut că la referendum s-au prezentat 275.000 de persoane, 96 la sută dintre acestea votând împotriva desfiinţării judeţului Constanţa, iar numărul celor prezenţi la vot reprezintă 43,85 la sută din numărul de alegători conform recensământului din 2002.

Constantinescu mai spune că numărul persoanelor care s-au prezentat la vot se raportează la cifra reală de alegători din prezent, estimată de el la aproximativ 550.000 de persoane, ceea ce ar însemna că referendumul ar fi validat.

Potrivit preşedintelui CJ Constanţa, Biroul Electoral de Circumscipţie Constanţa va refuză să încheie procesul-verbal cu rezultatele finale ale referendumului până când nu va primi din partea Institutului Naţional de Statirstică o informare cu numărul exact de alegărori rezultat în urma recensământului din acest an.

Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca jumătate plus 1 din numărul total al alegătorilor să voteze.

Locuitorii din judeţul Constanţa au fost chemaţi la referendum, duminică, pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu desfiinţarea judeţului Constanţa.

Referendumul, la care erau aşteptate 632.776 de persoane, a fost organizat în baza unei hotărâri din 22 iunie a Consiliului Judeţean Constanţa, care a fost contestată însă în instanţă de către prefect, Curtea de Apel dând câştig de cauză Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu (PSD).

Pentru acest referendum Consiliul Judeţean Constanţa a cheltuit două milioane de lei.

Procesul electoral nu a fost lipsit de probleme, una dintre ele fiind legată de absenţa de la Biroul Electoral de Circumscripţie a angajaţilor de la Direcţia de Statistică din Constanţa, care ar fi urmat să centralizeze datele provenite de la secţiile de votare din judeţ. În condiţiile în care aceştia au lipsit, Biroul Electoral de Circumscripţie a decis ca centralizarea să fie făcută de către angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

Măsura a fost contestată de către prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care preciza că această instituţie nu este abilitată să facă centralizarea datelor provenite din secţiile de votare.

O altă problemă reclamată de prefect, dar şi de reprezentanţii PDL a fost prelungirea cu o oră a referendumului care, în loc să se încheie la ora 20.00, s-a încheiat la ora 21.00. În aceste condiţii, prefectul a anunţat că va face plângere penală împotriva membrilor Biroului Electoral care au luat această decizie încălcând legea.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, declara, duminică, pentru MEDIAFAX, că referendumul de la Constanţa "nu are o forţă juridică obligatorie, ci este o testare a populaţiei faţă de o măsură nepregătită a puterii".

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţinea că rezultatul acestui referendum, în cazul în care va fi validat, va fi folosit în toate instanţele din ţară şi din Europa pentru a nu se desfiinţa judeţul Constanţa.

Nicuşor Constantinescu avertiza, în ziua votului, că neparticiparea la acest scrutin înseamnă desfiinţarea judeţului.

"Acest vot reprezintă viitorul nostru şi al copiilor noştri. Neparticiparea la vot înseamnă, din păcate, desfiinţarea judeţului Constanţa. Votul de astăzi va fi un puternic semnal pozitiv că noi, cetăţenii judeţului Constanţa, încă existăm, chiar dacă trecem prin atâtea greutăţi. Cred că trebuie să se ţină cont de votul cetăţenilor judeţului Constanţa. Acesta este semnalul pe care trebuie să-l dăm noi, constănţenii", afirma Constantinescu.

Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa de organizare a referendumului a avut la bază exclusiv declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu şi ale liderilor PDL care au lansat tema reorganizării administrative a ţării, varianta adusă în discuţie fiind trecerea de la 41 de la opt judeţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici