Consumatorii-producători vor putea vinde energie în sistem fără a plăti impozit

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat modificările şi completările Legii nr. 220/2008 (legea energiei regenerabile) care permit consumatorilor să-şi instaleze tehnologie regenerabilă şi să vândă energie în sistem fără a plăti impozit, a anunţat marţi deputatul Iulian Iancu.

1399 afișări
Imaginea articolului Consumatorii-producători vor putea vinde energie în sistem fără a plăti impozit

Iulian Iancu: Consumatorii-producători pot vinde energie în sistem fără a plăti impozit

„Se aprobă statutul de "consumer" consumatorului casnic. Fiecare consumator casnic, fiecare gospodărie din această ţară poate să-şi instaleze tehnologie regenerabilă, să-şi acopere consumul în integralitate, iar energia pe care o bagă în sistem - sistem care este obligat să preia această energie - o va vinde fără să plătească niciun impozit”, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor în cadrul conferinţei „România - Hub Energetic”.

Iulian Iancu a mai vrut, însă, să dea de înţeles că aceste modificări ar fi fost implementate mai repede dacă nu ar fi existat opoziţia Ministerului de Finanţe cu privire la impozitarea veniturilor realizate din potenţialele livrări de electricitate în sistem de către consumatorii casnici.

„Este lupta pe care o ducem cu Ministerul de Finanţe de zece de ani de zile. Am impus, în final. Ministerul de Finanţe tot nu a vrut să accepte, pentru că, spre deosebire de abordarea pe care o are un finanţist adevărat, ceilalţi au spus că trebuie aplicat Codul Fiscal, respectiv dacă ai băgat un kilowat în sistem trebuie să plăteşti impozit, practic să-ţi faci o contabilitate disctinctă, tu, ca cetăţean”, a precizat Iulian Iancu.

El a mai adăugat: „Consumatorul devine actor-cheie în noile politici energetice ale Uniunii Europene”. Precizarea a venit în contextul în care pilonii strategici ai Pachetului Energie - Schimbări Climatice, lansat de Comisia Europeană, sunt energia regenerabilă, eficienţa energetică şi consumatorul.

Modificările, votate deja de Senat, au făcut parte din Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici