Contribuţiile de asigurări sociale, menţinute la nivelul din 2009

Contribuţiile de asigurări sociale se vor ridica anul viitor la valori similare celor din 2009, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, iar creditele care pot fi contractate, conform legii, de la bugetul asigurărilor sociale de persoane fizice autorizate vor fi limitate tot la 1,5 milioane lei

16 afișări
Imaginea articolului Contribuţiile de asigurări sociale, menţinute la nivelul din 2009

Contribuţiile de asigurări sociale, menţinute la nivelul din 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă va fi de 31,3 %, ca şi în acest an, din care 10,5 % datorată de angajaţi şi 20,8 % de angajatori, iar contribuţia aferentă condiţiilor deosebite de muncă va fi limitată la 36,3 %, din care 10,5 % pentru angajaţi şi 25,8 % pentru angajatori, conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, obţinut de MEDIAFAX.

Pentru condiţii speciale de muncă a fost decisă o contribuţie de 41,3%, din care 10,5% pentru angajaţi şi 30,8% pentru angajatori, similar acestui an.

Pentru bugetul asigurărilor de şomaj, angajatorii şi angajaţii vor achita o contribuţie similară, de câte 0,5%, în timp ce contribuţia datorată de către persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj va fi menţinută la 1%.

Contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale va fi tot 0,25 %.

Contribuţia de asigurări sociale este calculată la fondul total de salarii brute lunare şi la veniturile brute lunare ale angajaţilor.

Cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc pentru accidente de muncă şi boli profesionale vor fi cuprinse tot între 0,15% şi 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

Contribuţiile de asigurări impuse angajatorului şi angajatului vor fi astfel menţinute la nivelul introdus prin bugetul pe 2009 şi care este cu 3,3 puncte procentuale mai mare decât cel din ultimul semestru al anului 2008.

Contribuţiile plătite de angajaţi şi angajatori însumează, în prezent, 40,05% din salariul brut, deşi ar fi trebuit să scadă de la 1 ianuarie 2009 cu două puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% din salariul brut.

Creditele care pot fi contractate de la bugetul asigurărilor sociale de către persoane fizice autorizate pentru activităţi independente vor fi de asemenea limitate la valorile din 2009, respectiv la o sumă totală de 20,6 milioane lei şi un cuantum maxim al creditului de 1,5 milioane lei.

Conform legii, pentru crearea de noi locuri de muncă prin înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii, unităţi cooperatiste, asociaţii familiale, precum şi activităţi independente desfăşurate de persoane fizice autorizate pot fi acordate credite în condiţii avantajoase din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici