Controale în şcoli, la programele "Cornul şi laptele" şi "Mere în şcoli": Cornuri atinse de rozătoare, produse lactate alterate, mere îngheţate

Cornuri atinse de rozătoare, cu ambalaje rupte, expuse infestării cu microbi şi organisme patogene, produse lactate care puteau fi un pericol pentru sănătatea copiilor şi mere îngheţate au fost găsite la controalele făcute de către ANPC în aproape 1.800 de şcoli şi grădiniţe, în semestrul al doilea.

511 afișări
Imaginea articolului Controale în şcoli, la programele "Cornul şi laptele" şi "Mere în şcoli": Cornuri atinse de rozătoare, produse lactate alterate, mere îngheţate

Controale în şcoli, la programele "Cornul şi laptele" şi "Mere în şcoli": Cornuri atinse de rozătoare, produse lactate alterate, mere îngheţate (Imagine: Elvira Gheorghita/Arhiva Mediafax Foto)

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au verificat, în perioada 16 ianuarie - 22 iunie, 1.109 şcoli, 680 de grădiniţe, 21 de producători şi 12 distribuitori, controalele vizând modul de derulare a programelor "Cornul şi laptele" şi "Mere în şcoli" în semestrul al doilea.

În urma controalelor au fost oprite de la distribuţie 132 de kilograme de produse lactate şi de panificaţie care nu îndeplineau condiţiile de calitate şi care puteau constitui un pericol pentru sănătatea copiilor şi 90 de kilograme de mere îngheţate, se arată într-un comunicat de presă al ANPC remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în judeţul Gorj au fost găsite cornuri care prezentau urme de contact cu rozătoarele, care aveau ambalaje rupte sau neetanşe şi erau expuse contaminării cu substanţe străine sau infestării cu microbi şi organisme patogene, amenzile date în aceste cazuri fiind de 4.000 de lei.

În judeţul Cluj au fost distribuite în şcoli mere îngheţate, acestea fiind retrase în urma controalelor şi înlocuite cu unele corespunzătoare. Amenzile date de comisarii de la Protecţia Consumatorilor au fost de 20.000 de lei.

În judeţele Sălaj şi Mureş, comisarii au găsit produse cu "abateri legate de eroarea negativă tolerată", ajungând până la de trei ori mai mult decât limita admisă. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dispus retragerea produselor neconforme din şcoli şi înlocuirea acestora cu unele corespunzătoare şi au dat amenzi de 20.000 de lei.

În judeţul Mureş au fost găsite cornuri coapte neuniform şi deformate, unele având urme de seminte de susan, ce fac parte din grupa produselor cu efecte alergene, în aceste cazuri fiind date amenzi de 11.000 de lei.

În alte judeţe, distribuitorii nu au respectat graficului de livrare.

"Au exista judeţe întregi unde nu s-au distribuit gratuit mere deoarece nu s-au încheiat contracte în acest scop", a precizat ANPC.

În judeţele Argeş, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea s-a constatat lipsa distribuţiei zilnice de produse de panificaţie şi lactate.

Totodată, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au constatat că nu au fost respectate condiţiile de transport, depozitare şi de păstrare a produselor, normele de etichetare, marcare şi ambalare, lipsa etichetei, a ingredientelor sau a cantităţii nete, precum şi cele referitoare la avizele de însoţire a mărfii.

Potrivit sursei citate, în total au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, dintre care nouă amenzi cu o valoare de 108.000 lei şi trei avertismente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici