Controversele din mandatul lui Augustin Lazăr la Parchetul General

Augustin Lazăr deţine funcţia de procuror general de doi ani şi aproape 7 luni. El este cel care a delegat-o pe Codruţa Kovesi ca procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul PG în condiţiile în care fusese repartizată de CSM să-şi continue activitatea ca simplu procuror la DIICOT Sibiu.

771 afișări
Imaginea articolului Controversele din mandatul lui Augustin Lazăr la Parchetul General

Controverse din mandatul lui Augustin Lazăr la Parchetul General

Procurorul Augustin Lazăr, în vârstă de 61 de ani, este din 28 aprilie 2016, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit CV-ului său, din anul 2013 şi până la numirea sa la conducerea Ministerului Public, Augustin Lazăr a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Tot la această unitate de parchet a activat, în calitate de procuror general adjunct, vreme de 11 ani.

De-a lungul carierei sale, Augustin Lazăr a mai ocupat funcţia de şef Secţia Anticorupţie, Urmărire penală şi Criminalistică, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie Bucureşti, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, avocat stagiar la Baroul Alba (în 1981).

Augustin Lazăr s-a implicat şi în cazul tezaurului dacic. Procurorul a coordonat, mai mulţi ani, cercetările pentru destructurarea unor reţele infracţionale şi reîntregirea patrimoniului cultural.

De numele actualului procuror general s-au legat însă şi controverse. În iunie 2018, Inspecţia Judiciară l-a acuzat pe Augustin Lazăr de încălcarea Codului deontologic al magistraţilor, după ce i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale "inculpaţi de rang înalt". Ulterior însă, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis că acesta nu a încălcat Codul deontologic.

Procurorul general este cel care a decis să o ţină pe Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General, în Capitală, după ce aceasta fusese revocată de la şefia DNA, în condiţiile în care, cu doar câteva ore înainte, Secţia pentru procurori decisese că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să-şi continue activitatea ca simplu procuror la DIICOT Sibiu, unitatea de parchet de unde provine. Kovesi se ocupă acum de implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016-2020.

Augustin Lazăr a avut mai multe contre şi cu actualul ministru al Justiţiei. Tudorel Toader l-a acuzat, în septembrie 2018, că încearcă blocarea interviului Adinei Florea în CSM, pentru funcţia de procuror-şef DNA. Interviul acesteia în cadrul Consiliului a fost amânat de pe 24 septembrie pe 8 octombrie după ce Augustin Lazăr a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la o posibilă abatere disciplinară a candidatei pentru funcţia de procuror şef al DNA, în contextul suspiciunilor că protocolul publicat de Darius Vâlcov pe Facebook ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, instanţă de unde provine şi Adina Florea. Ministrul Justiţiei s-a opus atunci şi le-a cerut membrilor CSM să nu amâne audierea deoarece nu există niciun temei juridic. Cu toate acestea, interviul a fost amânat. În cele din urmă, CSM a dat aviz negativ pentru Adina Florea, însă Tudorel Toader a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici