COP28: Sprijin de 777 de milioane de dolari pentru eradicarea bolilor tropicale

Mai multe ţări şi organizaţii caritabile prezente la summitul ONU privind clima, COP28, au oferit o finanţare totală de 777 de milioane de dolari pentru eradicarea bolilor tropicale neglijate, care s-ar putea agrava din cauza încălzirii globale.

866 afișări
Imaginea articolului COP28: Sprijin de 777 de milioane de dolari pentru eradicarea bolilor tropicale

COP28: Sprijin de 777 de milioane de dolari pentru eradicarea bolilor tropicale

Mai multe ţări şi organizaţii caritabile prezente la summitul ONU privind clima, COP28, au oferit, duminică, o finanţare de 777 de milioane de dolari pentru eradicarea bolilor tropicale neglijate, care se aşteaptă să se agraveze pe măsură ce temperaturile cresc.

Factorii legaţi de climă "au devenit una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane în secolul XXI", a declarat preşedintele COP28, Sultan Ahmed Al-Jaber, conform Reuters.

Angajamentele, făcute în timp ce summitul COP28 de duminică s-a concentrat asupra riscurilor pentru sănătate legate de climă, au inclus 100 de milioane de dolari din partea Emiratelor Arabe Unite şi alte 100 de milioane de dolari din partea Fundaţiei Bill şi Melinda Gates. Alte ţări care au anunţat fonduri pentru probleme de sănătate legate de climă au fost Belgia, Germania şi Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite.

La rândul ei, Banca Mondială a lansat un program privind posibile măsuri de sprijin pentru sănătatea publică în ţările în curs de dezvoltare, unde riscurile pentru sănătate legate de climă sunt deosebit de ridicate. Mai mult de 120 de ţări au semnat o declaraţie COP28 prin care îşi recunosc responsabilitatea de a asigura securitatea oamenilor în contextul încălzirii globale. Declaraţia nu a menţionat combustibilii fosili, principala sursă de emisii care contribuie la încălzirea climei, ceea ce Alianţa globală pentru climă şi sănătate a calificat drept o "omisiune flagrantă".

Activiştii, inclusiv, au organizat duminică o mică demonstraţie în incinta COP28 pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la această problemă. "Suntem în mare încurcătură", a declarat Joseph Vipond, un medic de urgenţă din Alberta, Canada. El a amintit cazul unui copil care a murit în urma unui atac de astm agravat de inhalarea fumului provocat de incendiile din vestul Canadei din acest an.

Schimbările climatice cresc, de asemenea, frecvenţa furtunilor periculoase şi a precipitaţiilor.

În septembrie, de pildă, furtuna Daniel a ucis peste 11.000 de persoane în Libia, iar inundaţiile masive de anul trecut din Pakistan au provocat o creştere cu 400% a cazurilor de malarie în întreaga ţară, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici