Copiii cu vârsta de 12 ani şi peste ar trebui să poarte masca în aceleaşi condiţii ca adulţii. Cum explică OMS recomandarea?

  • Specialiştii OMS au publicat recent un ghid legat de purtatul măştii în cazul copiilor de diferite vârste.
  • OMS: Copiii cu vârsta de 12 ani şi peste ar trebui să poarte masca în aceleaşi condiţii ca adulţii.
  • OMS: Tinerii ar putea avea un rol mai activ în transmiterea virusului decât copiii.
  • Dr. Andreea Moldovan: Eu personal aş lărgi grupa de copii cărora li se adresează purtarea măştii.
819 afișări
Imaginea articolului Copiii cu vârsta de 12 ani şi peste ar trebui să poarte masca în aceleaşi condiţii ca adulţii. Cum explică OMS recomandarea?

Profimedia

Nici tu nu mai ştii cum să procedezi cu masca atunci când vine vorba să o poarte copilul tău? Poate te ajută să te orientezi  un ghid făcut recent de experţii OMS. 

Potrivit acestui ghid, copiii cu vârsta de 12 ani şi peste ar trebui să poarte masca în aceleaşi condiţii ca adulţii, mai ales dacă nu pot păstra distanţa de un metru faţă de ceilalţi şi dacă transmiterea virusului este generalizată în zona în care se află aceştia.

Nu avem încă suficiente şi puternice dovezi pentru a ne da seama de gradul în care copiii pot transmite mai departe virusul, spun specialiştii OMS, care precizează, însă, că tinerii ar  putea avea un rol mai activ în transmiterea virusului decât copiii, conform datelor strânse până acum. 

O altă recomandare este cea legată de purtatul măştii în cazul copiilor cu vârsta de 5 ani şi de până în 5 ani. Ei nu ar trebui obligaţi să poarte mască, pe motiv că nu o pot utiliza corect fără un ajutor minim din partea unui adult.

Cât despre cei cu vârsta între 6 şi 11 ani, specialiştii OMS susţin că decizia de a purta mască trebuie să ţină cont de capacitatea lor de a folosi corect şi sigur masca, de interacţiunile pe care le au cu persoane care au şi alte boli asociate, dar şi de cât de puternică este transmiterea virusului în zonele în care locuiesc.

Masca nu trebuie purtată de copii atunci când aceştia fac sport, pentru că împiedică respiraţia optimă şi implicit oxigenarea. 

Medicul infecţionist Andreea Moldovan afirmă că are mare încredere în capacitatea copiilor de vârstă mică de a folosi masca, deoarece ei sunt cei care, de cele mai multe ori, sunt responsabili şi schimbă concepţiile adulţilor.

”Eu personal aş lărgi grupa de copii cărora li se adresează purtarea măştii şi spre cei cu vârste mai mici, pentru că şi ei pot să fie infectaţi, şi ei pot să fie vectori pentru cei de acasă.

Să nu uităm că în principiu copiii cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai dependenţi de bunici, astfel încât de multe ori sunt factorul care face legătura între un focar de infecţie şi cei care stau acasă izolaţi de săptămâni sau luni de zile, şi atunci cred că trebuie învăţaţi copiii, le trebuie explicată importanţa măştii, trebuie să existe consecvenţă în a-i face să o poarte,” a precizat Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov.

În opinia sa, copiii ar trebui să poarte masca la şcoală şi în colectivitate, fiind esenţială în condiţiile în care păstrarea distanţei sociale va fi o regulă greu de respectat de către cei mici.

Mie ca mama, sinceră să fiu, mi-e greu să cred că un copil va şti să păstreze acea distanţă de 1,5 metri faţă de cel din jur. Mi se pare mai greu să păstreze acea distanţă, ştiind că au dorinţă să interacţioneze, să socializeze, să se joace împreună, decât să ştiu că o fac cu o mască, pe care, o dată pusă pe faţă după aceea pot să o păstreze uitând de multe ori de ea,” a adăugat medicul.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici