Coronavirus în România: Numărul cazurilor a ajuns la 139/ Duminică au fost confirmate 16 cazuri noi. Apelul autorităţilor către populaţie

  • Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 în România creşte la 139. 9 persoane au fost vindecate
  • România a intrat în scenariul 3
  • Duminică au fost confirmate 16 cazuri noi
  • Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va decreta stare de urgenţă de luni
50537 afișări
Imaginea articolului Coronavirus în România: Numărul cazurilor a ajuns la 139/ Duminică au fost confirmate 16 cazuri noi. Apelul autorităţilor către populaţie

Coronavirus în România LIVE: Numărul cazurilor a ajuns la 139/ Duminică au fost confirmate 16 cazuri noi. Apelul autorităţilor către populaţie

UDPATE:  Pe teritoriul României, au fost confirmate până duminică 139 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre cei 139 de cetăţeni care au contactat virusul, nouă sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.
 
Duminică au fost confirmate 16 cazuri noi: 4 cazuri în Bucureşti, 4 în Arad, 3 în Braşov, 2 în Brăila şi câte 1 caz în Constanţa, Teleorman şi Iaşi.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacţi ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 16 persoane au vârsta cuprinsă între 5 ani şi 71 de ani.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa şi se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienţilor este bună, cu excepţia bărbatului internat la spitalul Victor Babeş, care a prezentat complicaţii, dar a cărui stare este ameliorată.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 2.855 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.640 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la acestă dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 3.205 teste. Dintre acestea, 3.066 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 6 unităţi sanitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 14 martie, ora 08.00 – 15 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1.231 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 5.614 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

În continuare vă prezentăm situaţia privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european şi global.

Până la data de 15 martie 2020, au fost raportate 39.768 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.
 
UPDATE: Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 131 pe teritoriul României, potrivit Worldometers.
 
UPDATE: Reprezentanţii Ministerului de Interne fac declaraţii de presă astăzi, la ora 14.00.
 
De asemenea, MAI a transmis un nou mesaj pe Facebook în care îi roagă ce cetăţeni să stea acasă:
 
„Vă rugăm insistent să nu ieşiti din casă decât dacă este absolut necesar
Dacă trebuie să o faceţi, păstraţi o distanţă de cel puţin 2 metri faţă de alte persoane
Protejaţi copiii! Evitaţi pe cât posíbil locurile de joacă”.
 
România a ajuns la 123 de cazuri de coronavirus.  Dintre aceştia 9 oameni s-au vindecat. 2.652 de persoane sunt în carantină la nivel naţional, iar alte 14.573 de persoane sunt izolate. 
 
Ultimele cazuri sunt:

• Cazurile 114 şi 115 sunt asistente medicale
• Caz 116 - Bărbat, 60 ani, Caraş Severin, aflat în carantină Reşiţa, întors din Italia în 11 martie
• Caz 117 - Femeie, 43 ani din Vaslui, venită din Italia, aflată în carantină la Arad, va fi internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara
• Caz 118 - Femeie, 33 ani din Constanţa, contact caz 67 (senator)
• Caz 119 - Femeie, 25 ani din Cluj Napoca, întoarsă din Berlin în 11 martie
• Caz 120 - Bărbat, 46 ani, Satu Mare, întors din Italia în 11 martie, aflat în carantină în Satu Mare
• Caz 121 - Bărbat din Bucuresti, 37 ani, intors Norvegia în 13 martie, internat în Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Bucureşti
• Caz 122 -Femeie, 58 ani Bucureşti, asistent medical Spitalul Gerota, contact caz 30
• Caz 123 - Bărbat, 24 ani, Bucureşti, inginer horticol, ADP sector 4, contact caz 16

 
 
 

Ce presupune scenariul 3

Scenariul 3 se activează atunci când sunt între 100 şi 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmaţi peste 2.000 de bolnavi cu noul tip de virus.

Atunci se va face un triaj la fiecare spital, iar cazurile de coronavirus vor avea prioritate, în timp ce ceilalţi pacienţi vor fi amânaţi dacă nu este vorba de o urgenţă. Spitalele de boli infecţioase vor trata doar pacienţii cu Covid-19.
 

Ce ar trebui să ştii legat de acest scenariu

  1. Vei fi oprit în curtea spitalului unde vei ajunge, pentru că medicii vor face în corturi special amenajate triaj epidemiologic.
  2. La triaj ţi se va lua temperatura corporală şi vei completa un formular.
  3. Cadrele medicale vor pune pe primul loc cazurile de epidemie, aşa că ai putea avea de aşteptat.
  4. Dacă nu ai o urgenţă, nu te duce la spital. Medicii te vor amâna.
  5. E bine să ştii că în scenariul 3 spitalele de boli infecţioase nu vor trata decât cazurile de infecţie cu SARS Cov 2.
  6. Dacă nu ai infecţie cu SARS cov 2 şi ai alte afecţiuni vei fi transferat către altă unitate sanitară.
  7. În scenariul 3 managerii spitalelor vor mări spaţiile pentru tratarea pacienţilor, aşa că, dacă eşti deja internat ai putea fi mutat pe altă secţie.
  8. În acest scenariu autorităţile vor aduce în sistem medici în plus, proaspăt specialişti sau chiar cadre medicale ieşite la pensie.
  9. În scenariul 3 cei care gestionează criza legată de noul coronavirus vor găsi noi spaţii pentru carantinarea oamenilor care necesită această măsură.
  10. În scenariul 3 este foarte posibil ca pacienţii să fie carantinaţi la domiciliu, dacă spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi nu vor fi suficiente.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici