Costel Ţurcan, zis "Scooby", unul dintre proxeneţii grupării Doru Iuga, a fost reţinut în Austria

Costel Ţurcan, zis "Scooby", unul dintre proxeneţii grupării Doru Iuga, a fost reţinut în Austria, el fiind dar în urmărire generală după ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă în dosarul în care sunt cercetate mai multe persoane pentru proxenetism şi sex cu minori.

327 afișări
Imaginea articolului Costel Ţurcan, zis "Scooby", unul dintre proxeneţii grupării Doru Iuga, a fost reţinut în Austria

Costel Ţurcan, zis "Scooby", unul dintre proxeneţii grupării Doru Iuga, a fost reţinut în Austria (Imagine: Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, procurorul Cristina Radu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Ţurcan a fost prins în Austria, într-un autocar cu care venea din Germania spre România.

Costel Ţurcan, băut fiind, a început să facă scandal în autocarul în care se afla. Autorităţile austriece l-au verificat pe Ţurcan în baza de urmăriţi, constatând că pe numele lui există un mandat internaţional de arestare.

Ţurcan a fost reţinut şi luat în custodie de autorităţile austriece, urmând să fie predat autorităţilor române în scurt timp, a precizat procurorul Cristina Radu.

Pe numele lui Costel Ţurcan a fost emis, în 1 iulie, de către Judecătoria Sectorului 2, un mandat de arestare preventivă în lipsă.

Costel Ţurcan este unul dintre proxeneţii din gruparea infracţională acuzată că a racolat minori pentru a se prostitua. El a fost dat în urmărire internaţională, anchetatorii având informaţii că ar fi în Germania.

În acest dosar sunt arestaţi din 1 iulie directorul OTV Andrei Costin Doru Iuga, Klaus Zander, Andrei Marius Staicovici, Viorel Manolache, Romeo Ştefan Haciadurian şi Adrian Dobre.

Membrii reţelei din care făcea parte şi Costel Ţurcan racolau, de obicei, tineri din medii defavorizate, inclusiv minori fără adăpost şi le găseau clienţi pentru a se prostitua. Odată ce tinerii începeau să câştige mai mulţi bani, ajungeau să ceară ei înşişi să le fie găsiţi clienţi şi să fie transportaţi de proxeneţi la locuinţele acestora. Majoritatea tinerilor racolaţi sunt din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Persoanele care se prostituau în beneficiul reţelei câştigau zeci sau sute de lei, în vreme ce proxeneţii reţineau câştiguri de ordinul a mii de lei. Toate persoanele implicate în acest caz sunt bărbaţi care aveau fie rolul de proxeneţi, fie se prostituau, fie erau clienţi.

Cercetările efectuate recent într-un alt dosar, privind uciderea unui copil de 11 ani, în 2004, la Ciolpani, au condus la Costel Ţurcan, zis "Scooby", Andrei Marius Stoicovici, zis "Adi BMW", şi la Klaus Zander, client, se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă a membrilor grupării.

Anchetatorii au stabilit astfel că Ţurcan, "persoană cu antecedente penale, cunoscut homosexual, este cel care racolează sau ademeneşte - în vederea practicării de relaţii homosexuale - persoane din rândul bărbaţilor tineri fără adăpost sau al celor cu mijloace de existenţă precară".

"Pe aceştia, fie îi oferă direct unor clienţi, servicii pentru care primeşte foloase materiale, fie îi duce la Staicovici, zis «Adi BMW», de asemenea în schimbul unor foloase materiale, care îi plasează mai departe unor clienţi mai importanţi", potrivit procurorilor, care menţionează că "în fapt Ţurcan, locuieşte în zona Pieţei Unirii - zona strada Blănari - aproape de zona unde locuia victima Ion Gabriel Dragomirescu".

Despre Stoicovici, procurorii arată că acesta "racolează sau ademeneşte - în vederea practicării de relaţii homosexuale - persoane din rândul bărbaţilor tineri fără adăpost sau al celor cu mijloace de existenţă precară, fie îi preia de la Ţurcan sau de la alte persoane şi îi duce la Klaus Zander şi la alţi clienţi în vederea practicării de relaţii homosexuale, pentru care primeşte de la clienţi foloase materiale". Referitor la Staicovici procurorii menţionează că acesta deţine o vilă în Snagov sat, strada Florilor 150, judeţul Ilfov, foarte aproape de locul unde a fost descoperit cadavrul victimei Ion Gabriel Dragomirescu.

Despre Klaus Zander, procurorii arată că "este persoană cu resurse financiare importante, deţine mai multe firme şi desfăşoară afaceri în România, îi plăteşte sume considerabile de bani lui Staicovici pentru bărbaţi tineri pe care acesta îi aduce în vederea întreţinerii de relaţii sexuale şi oferă totodată sume de bani, mai mici, bărbaţilor astfel aduşi la el pentru relaţii sexuale". Klaus, mai notează anchetatorii, deţine o vilă în satul Ciofliceni, strada Crişana numărul 2, judeţul Ilfov, foarte aproape de locul unde a fost descoperit cadavrul minorului Gabriel Dragomirescu.

În urma exploatării datelor despre aceste persoane au rezultat indicii temeinice şi cu privire la implicarea altor persoane în activităţi similare. Procurorii mai notează că în urma acestor indicii obţinute în dosarul de omor a minorului Dragomirescu s-a luat urma reţelei de prostituţie.

Despre dosarul privind crima din 2004, procurorii notează că, în dimineaţa zilei de 2 februarie 2004, cadavrul lui Ion Gabriel Dragomirescu, de 11 ani, a fost descoperit abandonat pe marginea unei şosele care face legătura între Drumul Naţional 1 şi Complexul Turist Snagov Parc, în judeţul Ilfov.

Autopsia medico-legală a stabilit că moartea minorului a fost violentă, acesta prezentând multiple leziuni de violenţă, caz în care s-au reţinut şi exercitarea unor acte de cruzime asupra victimei, realizate în contextul unor raporturi sexuale, anale şi orale, prin constrângere.

Procurorii notează că s-au constatat la acel moment leziunile produse prin răsucirea mâinii, cele produse prin strangularea incompletă, precum leziunile de comprimare de la nivelul buzelor şi cele din zona genunchilor, leziuni de natură să indice faptul că victima s-a opus şi a fost forţată, precum şi leziunile traumatice anale.

În acel dosar s-a mai stabilit că minorul a dispărut din zona locuinţei sale în 31 ianuarie 2004, fiind lipsită de libertate şi transportată în apropierea locului unde a fost săvârşit omorul. Printr-o rezoluţie din ianuarie 2010, în dosarul crimei de la Ciolpani s-a dispus extinderea cercetării penale şi începerea urmăririi penale pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal, pe lângă fapta de omor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici