Covasna: Organizatorii "Marelui marş al secuilor" spun că nu vor plăti o taxă cerută de CNADNR

Organizatorii "Marelui marş al secuilor", programat să aibă loc în 27 octombrie, prin formarea unui lanţ viu de 45 de kilometri în Covasna, pe DN 11, spun că nu vor plăti "taxa pentru ocuparea zonei drumului" cerută de CNADNR, întrucât legea invocată de companie nu se referă la proteste.

609 afișări
Imaginea articolului Covasna: Organizatorii "Marelui marş al secuilor" spun că nu vor plăti o taxă cerută de CNADNR

Covasna: Organizatorii "Marelui marş al secuilor" spun că nu vor plăti o taxă cerută de CNADNR (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Preşedintele Asociaţiei "Sepsi Reform", Gazda Zoltan, care este şi liderul CNS Sfântu Gheorghe şi unul dintre organizatorii principali ai "Marelui marş al secuilor" - manifestare programată să se desfăşoare în 27 octombrie, prin formarea unui lanţ viu de 45 de kilometri în Covasna, pe DN 11 -, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că au trimis, la solicitarea Poliţiei, o informare despre eveniment Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), iar în răspuns se precizează că pentru eliberarea unei autorizaţii organizatorii sunt obligaţi, printre altele, să achite o "taxă pentru ocuparea zonei drumului".

"Nu plătim această taxă întrucât legea invocată de compania de drumuri se referă la manifestări culturale, sportive şi artistice, nu şi la proteste. Noi mergem înainte cu organizarea", a spus el.

Gazda Zoltan a afirmat că au luat la cunoştinţă cu "oarecare surpriză şi nedumerire" adresa companiei, în condiţiile în care organizatorii au respectat întocmai prevederile legii, în sensul că au depus la timp declaraţia aferentă la toate primăriile din zona unde se va desfăşura marşul, precum şi la Poliţie şi Jandarmerie.

Potrivit acestuia, în termenul legal, nici primarii, nici Poliţia sau Jandarmeria nu au formulat obiecţii, deci manifestarea se poate desfăşura conform legislaţiei în vigoare.

Totodată, Gazda a precizat că nu s-a solicitat nici închiderea, nici restricţionarea circulaţiei pe porţiunea de drum.

El a subliniat că dreptul la manifestare este unul fundamental şi, conform legislaţiei în vigoare, doar primarul are competenţa decizională de a aproba sau nu protestul, şi nu o societate cum este CNADNR.

Astfel, preşedintele Asociaţiei "Sepsi Reform" consideră că ar fi o îngrădire a unui drept fundamental, dacă manifestarea "ar fi condiţionată de obţinerea unui aviz de la o societate comercială, dar şi mai mult dacă acest aviz s-ar elibera contra cost".

Consiliul Naţional Secuiesc va organiza un nou protest de amploare faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Evenimentul, intitulat "Marele marş al secuilor", va avea loc în 27 octombrie, în judeţul Covasna, şi va fi organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe Drumul Naţional 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localităţi şi la intersecţia de la Reci, pentru a forma ulterior un lanţ viu de 45 de kilometri, între comunele Breţcu şi Chichiş.

Peste 150.000 de maghiari sunt aşteptaţi la "Marele marş al secuilor", manifestarea fiind sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici, declara, recent, preşedintele CNS, Izsak Balazs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici