Cozmin Guşă a vizitat în închisoare un om de afaceri arestat în dosarul şpăgii de la Vama Halmeu

Consultantul politic Cozmin Guşă, fost director de campanie al preşedintelui Traian Băsescu şi ex-preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională, a făcut o vizită, joi, omului de afaceri Liviu Florian, aflat în arest în Penitenciarul Oradea, în dosarul şpăgii de la Vama Halmeu.

391 afișări
Imaginea articolului Cozmin Guşă a vizitat în închisoare un om de afaceri arestat în dosarul şpăgii de la Vama Halmeu

Cozmin Guşă a vizitat în închisoare un om de afaceri arestat în dosarul şpăgii de la Vama Halmeu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Cozmin Guşă a ajuns, joi la prânz, la Penitenciarul Oradea, unde a rămas aproximativ două ore, timp în care, susţine el, a discutat cu Liviu Florian despre problemele pe care le are, încercând să-i ridice moralul.

"Am venit să-mi vizitez un prieten de familie, nimic mai mult. Eu şi cu Liviu Florian avem o relaţie de prietenie de ani de zile, am venit să văd cum se simte, cum rezistă. Nu am reuşit să vin să-l văd până acum, în ultimele cinci luni am fost mai mult plecat din ţată", a declarat politicianul corespondentului MEDIAFAX.

Guşă a afirmat că, în pofida situaţiei grele în care se află, Liviu Florian suportă bine conjunctura.

"Este optimist şi convins că până la urmă se va dovedi faptul că e nevinovat. Are un psihic puternic şi asta îl ajută foarte mult în situaţia în care se află", a declarat omul politic.

Guşă a spus, totodată, că Liviu Florian este nemulţumit de faptul că, în timp ce el se află în spatele gratiilor, autorii faptelor sunt încă în libertate, iar unii nici măcar nu au fost trimişi în judecată.

"El consideră că acuzaţiile împotriva sa sunt nefondate. E indignat de faptul că pe el îl ţin arestat, iar toţi cei care sunt, de fapt, vinovaţii - femeia aceea, Dobrescu, şi misteriosul domn Petrescu, care ar fi intermediat plata şpăgii - sunt liberi. Cel din urmă nici măcar nu a fost trimis în judecată încă. Dacă lucrurile stau cum spune el, dosarul acesta se va soluţiona foarte curând", a spus Guşă.

În luna martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri Liviu Florian, arestat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, şi Ion Savu, pentru complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, precum şi a lui Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, şi Florin Dănuţ Feher, pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

A fost deferită justiţiei în acest caz şi Nicoleta Manuela Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, inculpatul Liviu Florian ar fi pretins şi primit de la Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra învinuitului Radu Traian Mărginean, şef al Autorităţii Naţionale Vamale (ANV) şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pe care îl va determina s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Liviu Florian a intervenit la Radu Traian Mărginean prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu.

Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul inculpaţilor Ion Savu şi Romeo Niţu.

De asemenea, în cursul lunii martie 2010, Liviu Florian, cu ajutorul lui Ion Savu, a pretins de la Nicoleta Manuela Dobrescu suma de 300.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra lui Radu Traian Mărginean în vederea determinării acestuia de a o numi definitiv în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici