Crescători de taurine ameninţă cu proteste din 13 aprilie, cerând sprijin pentru zootehnie

Crescători de taurine vor intra în greva foamei din 13 aprilie, în faţa sediului Ministerului Agriculturii, unde vor organiza şi un pichet, ameninţă că vor organiza un marş prin Capitală cu animale şi utilaje şi cer demisia ministrului Ilie Sârbu, solicitând sprijin pentru zootehnie.

10 afișări

Începand cu 13 aprilie, Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) va picheta sediul Ministerului Agriculturii, unde fermieri din toate judeţele ţării vor intra în greva foamei până la soluţionarea tuturor problemelor, potrivit unui comunicat al crescătorilor, remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Pe toată durata pichetului fermierii şi "toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi la cortul speranţei", unde vor putea depune plângeri, reclamaţii, petiţii, propuneri legate de agricultură în general şi zootehnie în special. Cortul va rămâne permanent în funcţiune, pe toată durata de activitate a cabinetului Sârbu cu rolul de supraveghere a activităţii Ministerului. De altfel, una din cererile SCTR este demisia sau demiterea ministrului Ilie Sarbu, potrivit sursei citate.

SCTR ameninţă că va intensifica protestele şi, în paralel cu pichetul, va organiza un marş prin Bucuresti, cu animale şi utilaje, pe traseul Guvern - Preşedinţie - Parlament, dacă problemele semnalate nu se vor rezolva după prima săptămâna de pichet. "Dacă nici după acest protest nu se vor rezolva problemele, vom trece la alte acţiuni", se arată în comunicatul crescătorilor de taurine.

"În ultima vreme domnul Ilie Sarbu - ministrul agriculturii, a facut o serie întreagă de promisiuni legate de subvenţii şi rezolvarea altor probleme din agricultură. Anunţăm că din cauza afirmaţiilor şi acţiunilor sale, a fost destabilizată piaţa îngrăşămintelor şi au apărut probleme grave în agricultură", susţin membrii SCTR.

Crescătorii de taurine roagă toate instituţiile de stat cu atribuţii în domeniu să înţeleagă că fermierii crescători de vaci (un milion de exploataţii) "au ajuns la disperare", că unii dintre ei au început sacrificarea animalelor şi lichidarea fermelor, situaţia fiind critică.

"La semnalele noastre repetate legate de importul ilegal de lapte, de imposibilitatea accesării fondurilor UE şi a altor probleme grave, s-a răspuns cu amabilitate, dar fără să se găsească soluţii. Dacă statul român nu poate ajuta şi proteja producţia de lapte şi carne de pe teritoriul României şi încurajează producţia şi importul de produse din alte state, solicităm autorităţilor să declare acest lucru şi atunci ne vom proteja singuri", susţin crescătorii.

Crescătorii de taurine au protestat, în decembrie anul trecut, trei zile consecutiv, în apropierea Vămii Nădlac.

"Laptele românesc nu mai are nicio valoare şi putem să-l aruncăm, pentru că oricum bem doar de la import. Guvernului ar trebui să-i fie ruşine pentru situaţia în care se află zootehnia românească", declara preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, Costel Caraş.

Proteste ale fermierilor au avut loc, la jumătatea lunii decembrie, şi în vămile Petea şi Borş, crescătorii de taurine fiind nemulţumiţi că se importă lapte fără respectarea normelor de calitate impuse de Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici