Criză acută de sânge în spitalele din Iaşi: Unele operaţii sunt amânate

Spitalele din Iaşi reclamă că se confruntă cu o criză acută de sânge în această perioadă, mai multe intervenţii chirurgicale fiind amânate, iar în unele unităţi medicale au fost începute campanii în rândul angajaţilor şi al pacienţilor pentru a promova donarea de sânge.

186 afișări
Imaginea articolului Criză acută de sânge în spitalele din Iaşi: Unele operaţii sunt amânate

Criză acută de sânge în spitalele din Iaşi, unele operaţii sunt amânate (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)

Unităţile medicale din judeţul Iaşi care se confruntă cu problemele cele mai mari sunt Spitalul "Sfântul Spiridon", Institutul de Boli Cardio Vasculare şi Institutul Regional de Oncologie.

"Sunt operaţii care se amână din lipsă de sânge. Noi tragem semnale de alarmă tot timpul şi sperăm într-o rezolvare, dar sunt puţini donatori, intervin şi perioadele de concediu şi e mai greu de obţinut sânge. Operaţiile sunt din ce în ce mai dificile, există multă traumă care necesităţi cantităţi enorme de sânge. Iar spitalul nostru este ca o uzină unde sunt aduse cazuri din toate judeţele", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Gabriel Perianu, medic primar la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iaşi spun că unul dintre motivele pentru criza de sânge cu care se confruntă este perioada vacanţelor şi concediilor, situaţie care a dus la reducerea numărului donatorilor la jumătate faţă de alte luni ale anului.

Conform acestora, pentru a asigura necesarul de sânge este nevoie de minimum 80 de donări zilnice, echivalentul a 40 de litri de sânge, în timp ce în această perioadă se fac aproximativ 50 de donări pe zi.

"Luna august a fost mereu o perioadă dificilă pentru noi. Pentru că vin să doneze, zilnic, în jur de 50 de persoane. Ori nevoia noastră este aproape dublă. Am făcut nenumărate apeluri la diferite structuri, însă, având în vedere că elevii şi studenţii sunt în vacanţă şi este şi perioada concediilor, necesarul de minimum 80 de donări nu poate fi atins. Dacă nu reuşim să asigurăm cererea, sunăm persoanele aflate în baza de date, după ce au mai donat măcar o dată. Vedem dacă a trecut perioada minimă dintre două donări şi le întrebăm dacă mai pot să doneze", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi.

Aceasta a mai precizat că au existat cazuri în luna august în care s-a cerut sânge în regim de urgenţă de la alte centre din ţară, uneori chiar de la spitale.

Potrivit sursei citate, o altă soluţie ar fi organizarea unei colecte în teritoriu, însă acest lucru nu poate fi făcut din lipsă de personal.

În unele spitale, precum Institutul de Oncologie, au fost începute campanii în rândul angajaţilor şi al pacienţilor pentru a promova donarea de sânge.

De asemenea, şi reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au anunţat că vor trimite pliante către asiguraţi şi furnizori de produse medicale în care să promoveze importanţa donării de sânge, iar în luna septembrie toţi angajaţii CJAS vor dona sânge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici