CRJ: Prin înfiinţarea CNSAS nu a fost încălcat principiul separaţiei puterilor în stat

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) apreciază că prin înfiinţarea CNSAS nu a fost încălcat principiul separaţiei puterilor în stat şi cere Guvernului şi Parlamentului să emită un nou act normativ care să asigure existenţa şi continuitatea instituţiei în spiritul Legii 189/1999.

2 afișări

"Considerăm că, prin înfiinţarea CNSAS, nu a fost încălcat principiul separaţiei puterilor în stat menţionate în Constituţie, pentru simplul motiv că aceeaşi Constituţie prevede, la art. 116 şi 117, posibilitatea înfiinţării de autorităţi administrative autonome. Cum acestea nu pot exista de sine stătătoare, constituţional trebuie să fie supuse controlului uneia dintre puterile în stat. În cazul de faţă este vorba de Parlament", se arată într-un comunicat al CRJ remis, vineri seară, agenţiei MEDIAFAX.

Centrul de Resurse Juridice consideră că activitatea CNSAS este una de natură administrativ-jurisdicţională şi prin urmare deciziile instituţiei nu au "forţa juridică a unei hotărâri judecătoreşti", ci a unui act administrativ care este supus controlului judecătoresc.

"Nu este încălcat principiul contradictorialităţii câtă vreme sunt administrate probe în faţa părţilor, iar legea nu conţine o interdicţie vis-a-vis de prezenţa unui avocat", precizează sursa citată.

Totodată, CRJ apreciază că nu este încălcat principiul de drept comun al autorităţii de lucru judecat, pentru că ori de câte ori apar acte noi şi Colegiul emite o nouă decizie în baza acestora, partea are deschisă o nouă cale de atac în justiţie.

CRJ solicită Guvernului şi Parlamentului să emită un nou act normativ care să asigure existenţa şi continuitatea CNSAS în spiritul Legii 187/1999.

"Este necesară cercetarea categoriilor profesionale menţionate în lege, sistarea acestei activităţi fiind un pericol real la adresa democraţiei, dar şi a statului de drept în România", se arată în finalul comunicatului.

Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici