Cseke: Am prezentat delegaţiei FMI măsuri de reformă, pentru care e necesară suplimentarea fondurilor

Ministrul Sănătăţii a declarat că a prezentat, marţi, delegaţiei FMI măsurile de reducere a cheltuielilor la medicamente dar şi măsurile de reformă realizate în mandatul de un an şi şapte luni, precizând că pentru implementarea acestora este nevoie de o suplimentare financiară de 4 miliarde de lei.

371 afișări
Imaginea articolului Cseke: Am prezentat delegaţiei FMI măsuri de reformă, pentru care e necesară suplimentarea fondurilor

Cseke: Am prezentat delegaţiei FMI măsuri de reformă, pentru care e necesară suplimentarea fondurilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"A fost o discuţie bună (cu delegaţia FMI, n.r.), am prezentat măsurile de reformă din acest an şi şapte luni de mandat. Aceste măsuri propuse de foarte mulţi miniştri, dar care nu au fost implementate până acum. Dar pentru implementarea măsurilor de reformă este nevoie de o suplimentare financiară de patru miliarde de lei. Am declarat încă din decembrie 2010 că bugetul CNAS trebuie rectificat", a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la finalul întâlnirii cu delegaţia FMI.

Cseke Attila a mai spus că a prezentat delegaţiei FMI cele două proiecte ale Ministerului Sănătăţii supuse dezbaterii publice privind reducerea preţului de decontare a medicamentelor şi clawback.

Întrebat dacă există neînţelegeri între el şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ministrul Cseke Attila a spus că nu are nicio problemă cu "persoana Lucian Duţă".

"Nu am nicio problemă cu persoana, cu Lucian Duţă. Am o problemă de conducere a sistemului sanitar. Cred că, mai ales acum în perioadă de criză, ar fi bine să fie o singură comandă. Orice soluţie este posibilă, chiar şi trecerea Ministerului Sănătăţii în subordinea CNAS. Problema mea este una de management a sistemului", a spus ministrul Sănătăţii.

Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că întâlnirea cu ministrul Sănătăţii a fost "bună, constructivă" şi că "s-au făcut multe progrese".

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a spus că discuţia de la Ministerul Sănătăţii cu delegaţia FMI a fost bună şi că trebuie să se găsească o soluţie pentru finanţarea sistemului în următoarele şase luni ale anului.

Întrebat dacă există risipă în sistem, Lucian Duţă a răspuns că a vorbit de multe ori despre această problemă, iar până nu va fi finalizată informatizarea, pachetul bazal de servicii, această situaţie va continua să existe.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR 1, că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine în cheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii, el menţionând că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid".

Şeful statului a menţionat că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în sănătate. "S-au stins atunci, astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate", a spus el, subliniind că acest lucru nu mai poate continua.

"Şi este pentru prima dată când pe tema plăţii arieratelor la medicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi cu UE. Eu nu întâmplător am lansat mesajul (n.r. - legat de plata arieratelor), înainte cu o săptămână, chiar în ziua sosirii Fondului la Bucureşti, că nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii de investiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze", a continuat el.

Întrebat cum ar trebui să se manifeste responsabilitatea ministrului şi a preşedintelui Casei, Băsescu a răspuns: "Ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţie medicamente. Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic cuplat la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cui şi verificat din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete - la fiecare trei zile câte o reţetă-, responsabilitatea medicilor de familie ... şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici