Cseke Attila: Nu aprobăm criteriile CNAS la internare, avem reguli care funcţionează bine din 2007

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu va aproba criteriile de internare propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), mai ales că există un ordin al MS din 2007 care funcţionează foarte bine.

237 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: Nu aprobăm criteriile CNAS la internare, avem reguli care funcţionează bine din 2007

Cseke Attila: Nu aprobăm criteriile CNAS la internare, avem reguli care funcţionează bine din 2007 (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Decizia Ministerului Sănătăţii este aceea că nu va aproba aceste criterii propuse de către CNAS. Ordinul MS din 2007 prevede opt criterii de internare pentru pacienţii de urgenţă, iar sistemul funcţionează foarte bine după acestea", a precizat Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că normele la contractul cadru vin în contradicţie cu ordinul ministrului Sănătăţii din 2007.

'Nu văd de ce să modificăm aceste regului. De ce un bolnav cu febră 38 să aştepte trei sau cinci zile până când să fie internat. Cred că medicul este cel care trebuie să decidă dacă este un caz de urgenţă sau nu", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, proiectul CNAS, postat pe site-ul instituţiei de câteva zile, nu este definitivat, iar criteriilor la internare vor fi schimbate.

Ministerul Sănătăţii a comunicat că nu este de acord cu noile criterii de internare în spitale, pe care le consideră nerealiste şi imposibil de aplicat.

"Criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale", a adăugat Cseke Attila.

Internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012, se arată în proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), postat pe site-ul instituţiei.

Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici