CSM: Mandatul lui Morar la PICCJ încetează din 15 aprilie. Acesta va fi consilier al Oanei Hăineală

Consiliul Superior al Magistraturii a decis vineri încetarea detaşării lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ începând din 15 aprilie, dată de la care va fi consilier al preşedintelui CSM, Oana Schmidt Hăineală, până la preluarea funcţiei de judecător la CC.

383 afișări
Imaginea articolului CSM: Mandatul lui Morar la PICCJ încetează din 15 aprilie. Acesta va fi consilier al Oanei Hăineală

Oana Schmidt Hăineală (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi, încetarea detaşării lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), cu începere din 15 aprilie. Hotărârea a fost luată la solicitarea lui Daniel Morar, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Totodată, Secţia pentru procurori a CSM a decis detaşarea lui Daniel Morar în funcţia de consilier al preşedintrelui CSM, începând din 14 aprilie, pe o perioadă de şase luni. Decizia a fost luată la solicitarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, în baza articolului 58, alineatul 1 din Legea 303/2004 şi articolului 40, alineatul 1, litera a din Legea 317/2004.

"Prin Decizia Preşedintelui CSM nr. 152/ 05.04.2013, domnul procuror Daniel Marius Morar a fost numit în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, începând cu data de 15.04.2013. Domnul procuror Daniel Marius Morar şi-a exprimat acordul pentru detaşare, cu menţiunea că aceasta va înceta la data de 7 iunie 2013", se mai arată în comunicatul citat.

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar, a anunţat, vineri, că a decis să se retragă din această funcţie.

Daniel Morar a precizat că atunci când preşedintele şi premierul îţi spun că este o problemă mare de constituţionalitate şi că, rămânând în fruntea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împiedici numirile în Ministerul Public sau eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci.

Acesta a subliniat că nu are nicio îndoială cu privire la legalitatea procedurii de detaşare a sa în fruntea Ministrului Public.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, referitor la detaşarea lui Daniel Morar de către CSM în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, că poate ar trebui clarificată de către Curtea Constituţională această situaţie.

El a argumentat că, dacă s-ar merge pe interpretarea aceluiaşi principiu după care s-a făcut această detaşare, ar putea fi rezolvată situaţia privind desemnările la conducerea Parchetelor numai prin această modalitate, fără a mai fi implicaţi şi preşedintele şi ministrul Justiţiei în procesul decizional, aşa cum stipulează legea 303 pe 2004.

Preşedintele a concluzionat că nu afirmă că acţiunea CSM este ilegală, ci doar că legea după care s-a procedat ar putea fi neconstituţională.

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, în 25 martie, detaşarea lui Daniel Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioadă de şase luni, cu începere din 2 aprilie 2013.

Guvernul a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că CSM nu are competenţa de numire şi de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce intră în competenţa CSM fiind detaşarea în cadrul Parchetului.

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că decizia Secţiei de procurori a fost luată cu unanimitate de voturi, în baza articolului 58 alineatul 1 din Legea 303/2004 şi a articolului 40 alineatul 1 litera a din Legea 317/2004.

Potrivit Guvernului, pentru numirea în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, trebuie respectate o serie de etape procedurale, şi anume propunerea ministrului Justiţiei, avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi numirea prin decret al preşedintelui României.

Daniel Morar a fost numit în 25 martie de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CC), pentru un mandat de nouă ani. Acesta va prelua mandatul la CC în 8 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici