Cum decurge procedura demisiei lui Iohannis de la Primăria Sibiului: Preşedintele ales poate demisiona şi la 15 zile după ce depune jurământul

Klaus Iohannis poate demisiona din funcţia de primar al municipiului Sibiu şi la 15 zile după ce devine oficial preşedintele României prin depunerea jurământului, iar data alegerilor locale pentru un nou edil-şef se stabileşte de către Guvern, au precizat reprezentanţii Prefecturii Sibiu.

577 afișări
Imaginea articolului Cum decurge procedura demisiei lui Iohannis de la Primăria Sibiului: Preşedintele ales poate demisiona şi la 15 zile după ce depune jurământul

Klaus Iohannis (Imagine: Silvana Armat/ Mediafax Foto)

Reprezentanţii Prefecturii Sibiu au precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, va deveni oficial preşedinte al României după depunerea jurământului, în 22 decembrie.

În acel moment, Iohannis se va afla în stare de incompatibilitate.

"Alesul local, în speţă primarul municipiului Sibiu, intră în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 84 alin. 1 din Constituţia României, republicată: «în timpul mandatului, preşedintele României nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată» şi art. 87 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei - «funcţia de primar este incompatibilă cu orice altă funcţie publică»", au precizat reprezentanţii Prefecturii Sibiu.

Potrivit acestora, "renunţarea la funcţia ce atrage starea de incompatibilitate se poate face fie înainte de numirea în funcţie, fie în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţia care atrage starea de incompatibilitate".

"Sunt 15 zile de la depunerea jurământului, moment în care începe mandatul preşedintelui. Validarea nu a avut legătură cu persoana preşedintelui, ci cu scrutinul. A fost validarea alegerilor, nu a preşedintelui", a explicat Claudia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

De asemenea, reprezentanţii Prefecturii Sibiu precizează că, dacă primarul Klaus Iohannis nu demisionează în termenul legal, "se va trece la aplicarea prevederilor art. 15 alin. 2 lit. b, coroborate cu prevederile art. 91 alin. 4-6 din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: încetarea de drept a calităţii de primar, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, pe motiv de incompatibilitate".

Dacă decide să demisioneze din funcţia de primar şi să nu aştepte încetarea de drept a mandatului, Iohannis trebuie să anunţe în scris Consiliul Local Sibiu şi Prefectura Sibiu.

"Într-un astfel de caz, potrivit legii, la prima şedinţă a Consiliului Local, preşedintele de şedinţă ia act de această situaţie, care se consemnează în procesul-verbal", mai precizează reprezentanţii Prefecturii Sibiu.

La rândul său, prefectul judeţului ia act de demisia primarului, iar ordinul prefectului, împreună cu un extras din procesul-verbal al şedinţei, se înaintează Ministerului Afacerilor Interne, care va propune Guvernului stabilirea datei desfăşurării alegerilor pentru un nou primar.

Alegerile trebuie să aibă loc "în termen de maximum 90 de zile" din momentul în care postul de primar este declarat oficial vacant.

Reprezentanţii Prefecturii Sibiu menţionează că, până prezent, Klaus Iohannis nu a informat instituţia cu privire la demisia din funcţia de primar al municipiului Sibiu.

Curtea Constituţională a anunţat, vineri, în şedinţă solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat preşedintelui ales.

Klaus Iohannis este primar al Sibiului din anul 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici