Cum s-a pregătit Alba Iulia de Centenar. Turiştii nu pot intra cu maşinile în oraş: 10.000 de locuri parcare, la ieşirea din oraş

Turiştii care vin de 1 Decembrie la Alba Iulia nu pot intra cu maşinile în oraş şi vor fi dirijaţi către cele 10.000 de locuri de parcare create temporar, având în vedere că foarte multe străzi vor fi blocate.Ei vor fi preluaţi de autobuze şi duşi aproape de ”zona zero” a desfăşurării evenimentelor.

728 afișări
Imaginea articolului Cum s-a pregătit Alba Iulia de Centenar. Turiştii nu pot intra cu maşinile în oraş: 10.000 de locuri parcare, la ieşirea din oraş

Cum s-a pregătit Alba Iulia de Centenar. Turiştii nu pot intra cu maşinile în oraş: 10.000 de locuri parcare, la ieşirea din oraş

Reprezentanţii administraţiei locale au anunţat că în 1 decembrie accesul auto va fi limitat total, iar maşinile vor fi dirijate exclusiv către parcările temporare, de către poliţişti şi voluntari. Autobuzele vor ajunge în aceste zone, pentru a prelua turiştii şi pentru a-i duce aproape de ”zona zero” a desfăşurării evenimentelor, la interval de 15 minute.

Astfel, de la ora 7.00, intrările în municipiul Alba Iulia, dinspre Munţii Apuseni, Cluj-Napoca şi Sibiu sunt blocate, iar cei care nu vor să ajungă la manifestările dedicate Zilei Naţionale pot folosi şoseaua de centură sau alte rute ocolitoare.

Totodată, vor fi blocate artere foarte importante din cartierul Cetate, zonă în care vor avea loc majoritatea evenimentelor. În total, nu se va circula cu maşinile pe circa jumătate din străzile oraşului.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în jur de 10.000 de locuri de parcare au fost amenajate special pentru Ziua Naţională, pentru turiştii care vin să sărbătorească aici. Parcările s-au amenajat pe terenuri private.

”Au fost create şi 300 de locuri de parcare pentru autobuze”, a spus Gabriel Pleşa.

Autorităţile se aşteaptă ca la Alba Iulia să vină de 1 Decembrie peste 100.000 de turişti, ceea ce înseamnă un record de vizitatori în ultimii ani, cu mult peste numărul total de locuitori.

Locurile de parcare sunt, însă, insuficiente pentru oamenii care locuiesc aici, mai ales la orele de vârf.

Programul manifestărilor de 1 Decembrie începe, de la ora 7.00, cu oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, la fel ca acum 100 de ani.

De la ora 8.00 are loc Marşul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe judeţe, Republica Moldova şi diaspora sunt aşteptaţi la un marş al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are şase kilometri, iar participanţii la marş vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore şi vor intona cântece patriotice.

De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.

La ora 10.45, în faţa Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

De la ora 12.30 va avea loc sfinţirea Monumentului Unităţii Naţionale. Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului, iar apoi va participa la parada militară.

În ziua de 1 Decembrie vor avea loc numai concerte de muzică populară şi cântece patriotice, iar seara se va încheia cu spectacol de artificii şi un omagiu sunetului românesc, cu un recital de nai şi orgă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici