Cursuri gratuite pentru tineri în campania la localele din 2012, organizate de CJ Constanţa - DNA

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a aprobat cheltuirea a 1 milion de lei pentru finanţarea unor programe destinate tinerilor, dar acestea ”au reprezentat doar o modalitate prin care sume mari de bani au fost luate ilegal din buget în campania electorală”, potrivit DNA.

170 afișări
Imaginea articolului Cursuri gratuite pentru tineri în campania la localele din 2012, organizate de CJ Constanţa - DNA

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Constanţa, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar în care ar fi prejudiciat cu peste opt milioane de euro judeţul Constanţa, în noul dosar Constantinescu fiind acuzat de abuz în serviciu (trei infracţiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese (nouă infracţiuni, din care cinci în formă continuată).

Procurorii DNA Constanţa arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Fundaţia Fantasio Constanţa, trimisă în judecată în acelaşi dosar, a primit bani de la Consiliul Judeţean pentru desfăşurarea Programului judeţean de pregătire şi formare profesională a tinerilor denumit ”O şansă în plus”. Prin acest program, tinerii din judeţul Constanţa în căutare de locuri de muncă puteau obţine gratuit permisul de conducere auto, categoriile A, B, C, D, şi E, precum şi atestatul profesional pentru şofer transport marfă şi şofer transport persoane.

Începerea programului şi înscrierea tinerilor pe liste pentru a urma cursurile gratuite pentru obţinerea permisului de conducere au avut loc însă în perioada premergătoare alegerilor locale din iunie 2012, iar momentul la care şcolile de şoferi au încetat să mai şcolarizeze cursanţii a fost imediat după alegeri, când ”costurile efectuării în continuare a cursurilor nu se mai justificau”.

Astfel, în perioada 21 mai - 12 iunie 2012, patru echipe de inspectori ai Direcţiei de Coordonare Instituţii Subordonate au mers în localităţile din judeţul Constanţa pentru a înscrie 8.015 tineri la 74 de cursuri de pregătire şi formare profesională. Dintre aceştia, 5.344 de tineri figurau ca fiind înscrişi pentru a face şcoala de şoferi.

Anchetatorii spun că decontul de cheltuieli întocmit de Fundaţia Fantasio Constanţa pentru Programul judeţean de pregătire şi formare profesională a tinerilor arată că, de fapt, prin acest program ar fi urmat cursurile pentru şcoala de şoferi 332 de persoane şi patru studenţi în domeniul medical, pentru pregătirea cărora ar fi fost facturate servicii cu formarea profesională în sumă de 402.048,322 lei.

”Or, conform documentelor existente la dosarul cauzei, Direcţia de Coordonare Instituţii Subordonate ar fi înscris în Programul judeţean de pregătire şi formare profesională a tinerilor din judeţul Constanţa un număr de 8.015 tineri la 74 cursuri de pregătire şi formare profesională, din care un număr de 5.344 tineri s-au înscris pentru urma cursurile şcolii de şoferi”, se menţionează în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

Mai mult, Consiliul Judeţean Constanţa nu a predat nici un document dintre cele prevăzut de lege (dosar vizită medicală, cerere de înscriere, orar cursuri, suport cursuri, formatori), care să probeze efectuarea în realitate a unor cursuri de formare profesională de către cele 332 de persoane, pentru pregătirea cărora ar fi fost facturate servicii de 402.048,322 de lei. Prin urmare, înscrisurile depuse pentru a justifica plata sumei nu au calitatea de documente justificative pentru înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economice sub responsabilitatea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, mai spun procurorii.

În acest dosar au fost audiate mai multe persoane dintre cele care se presupune că ar fi făcut gratuit cursurile şcolii de şoferi.

Astfel, unul din martorii le-a declarat anchetatorior că în vara anului 2012 a aflat că la Primăriei comunei Topalu se făceau înscrieri pentru şcoala de şoferi, motiv pentru care s-a înscris şi el, iar în urma vizitei medicale a fost selectat pentru categoria B. Tânărul a făcut câteva şedinţe de pregătire teoretică la şcoala de şoferi Dia Auto, precum şi câteva ore de pregătire practică, însă după aceasta reprezentanţii şcolii de şoferi i-au comunicat că nu fuseseră viraţi toţi banii de către Consiliul Judeţean, motiv pentru care i-a fost restituit dosarul.

Alt martor le-a spus anchetatorilor că în vara anului 2012 a aflat că la Primăria comunei Crucea se organizează cursuri pentru obţinerea permisului de conducere, plătite de Consiliul Judeţean Constanţa. Tânărul s-a înscris, a făcut vizita medicală şi testarea psihologică şi a urmat cursurile de pregătire teoretică, achitând, împreună cu celelalte persoane în situaţia sa, suma de 40 lei, pentru care nu a primit chitanţă. Conform declaraţiilor sale, la ultimul curs profesorul de legislaţie le-a spus că nu se vor mai ţine cursuri deoarece nu fuseseră plătiţi banii de către Consiliul Judeţean Constanţa, astfel încât în prezent tânărul nu are permis de conducere.

Declaraţii similare au dat mai mulţi martori, care au spus că s-au înscris pentru a urma şcoala de şoferi în cadrul programului finanţat de Consiliul Judeţean Constanţa, dar cursurile de legislaţie ori orele de conducere nu s-au mai organizat, fiind invocată lipsa banilor.

De asemenea, mai multe persoane, în special din comuna Oltina şi din oraşul Negru Vodă, au dat declaraţii care demonstrează implicarea activă a unor membri ai Partidului Social Democrat în programul respectiv. Mai multe persoane au spus că, după înscrierea pe liste a celor care doreau să obţină permisul de conducere, au fost chemate la întruniri electorale ale PSD şi li s-a cerut să desfăşoare diferite activităţi în sprijinul acestui partid, care era implicat în campania electorală pentru alegerile locale (lipire de afişe, discuţii cu electoratul).

Astfel, un martor a declarat că în cursul lunii iunie 2012 a aflat de la un reprezentant al PSD că există un program finanţat din bani europeni prin care ar fi putut urma gratuit şcoala de şoferi. El a mers la sediul PSD din oraşul Negru Vodă, unde a lăsat datele de stare civilă, iar după câteva zile a fost convocat la sediul partidului, unde s-a prezentat un reprezentant al şcolii de şoferi. După ce doritorii s-au înscris, li s-a comunicat că trebuie să participe la şedinţa de partid, iar în cadrul acesteia li s-a cerut să îi ajute în campanie pe reprezentanţii PSD, prin lipirea de afişe electorale prin oraş. Martorul a mai spus că împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai PSD a fost în satul Darabani, unde a lipit afişe electorale ale acestui partid, iar după aceste activităţi au început şi cursurile de legislaţie. Ulterior, el a făcut şi orele de conducere, însă nu a putut să se înscrie la examen, reprezentanţii şcolii de şoferi explicându-i că nu primise banii necesari şi că, dacă totuşi doreşte să susţină examenul, ar trebui să suporte costurile şcolarizării, solicitare neacceptată de către martor.

Alţi tineri din Negru Vodă le-au spus anchetatorilor că au trecut prin aceeaşi situaţie, fiind chemaţi la sediul PSD Negru Vodă, unde s-a desfăşurat o adunare electorală la care erau prezenţi toţi cursanţii înscrişi la şcoala de şoferi. La această adunare se aflau mai mulţi membri PSD, între care şi primarul oraşului Negru Vodă, care le-a spus că acele cursuri erau plătite de Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, preşedinte al PSD Constanţa şi le-a cerut să aibă grijă ce fac în cabina de vot. După acest moment, martorii au mai fost chemaţi de câteva ori să participe la diferite acţiuni electorale, cum ar fi lipire de afişe sau întâlniri cu electoratul. De asemenea, ei au spus că au perceput că, dacă nu ar fi participat la aceste activităţi, nu le-ar mai fi fost plătită şcoala de şoferi. Cursurile au început, dar după data alegerilor ele au fost suspendate fără a mai fi reluate.

”Din declaraţiile analizate anterior, rezultă, în primul rând, cvasiinutilitatea programului finanţat de Consiliul Judeţean Constanţa, care a reprezentat doar o modalitate prin care sume importante de bani au fost extrase fraudulos din buget în perioada electorală, fără măcar ca scopul aparent legitim al programului să fi fost urmărit. În sensul acestei concluzii este nu doar împrejurarea că, în general, persoanele audiate nu au obţinut permisul de conducere, dar şi faptul că după o scurtă perioadă de timp cursurile au fost întrerupte, şcolile de şoferi oferind pretextul că nu primiseră fondurile necesare de la Consiliul Judeţean Constanţa”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Potrivit acestora, ”elementul esenţial care trebuie avut în vedere în această privinţă este caracterul profund electoral al programului finanţat din fonduri publice”.

Astfel, începerea programului şi înscrierea tinerilor pe liste pentru a urma cursurile gratuite în vederea obţinerii permisului de conducere au avut loc în perioada premergătoare alegerilor locale din iunie 2012, respectiv 21 mai - 12 iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici