Curtea Constituţională: ANI a luat la cunoştinţă de termenul dosarului Brădişteanu cu aproape o lună înainte

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au aflat din 23 februarie că în 18 martie urma să aibă loc şedinţa publică în care se dezbăteau excepţiile de neconstituţionalitate ale legii ANI invocate de medicul Şerban Brădişteanu, afirmă, într-un comunicat de joi, Curtea Constituţională.

85 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională: ANI a luat la cunoştinţă de termenul dosarului Brădişteanu cu aproape o lună înainte

Curtea Constituţională: ANI a luat la cunoştinţă de termenul dosarului Brădişteanu cu aproape o lună înainte (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate a susţinut, vineri, că decizia Curţii Constituţionale (CC) privind legea de funcţionare a instituţiei va avea consecinţe nu numai asupra activităţii Agenţiei, ci şi asupra fondurilor europene şi aderarea la Spaţiul Schengen.

Conducerea ANI mai arăta atunci că instanţa constituţională a mai fost sesizată pentru a analiza prevederi din legea de organizare şi funcţionare, însă le-a apreciat ca fiind legale.

Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, declara şi că Agenţia nu a fost citată în cauza cu medicul Şerban Brădişteanu şi deţinea informaţii că acest caz trebuia discutat în 26 aprilie.

De asemenea, conducerea ANI a arătat că a aflat despre decizia Curţii Constituţionale (CC) din presă şi că instanţa constituţională are 30 de zile la dispoziţie pentru redactarea motivării, iar Parlamentul 45 pentru a pune prevederile în acord.

Preşedintele Agenţiei Cătălin Macovei, a spus că până la publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, ANI va funcţiona potrivit atribuţiilor sale, iar din momentul afişării deciziei motivate, activitatea va fi limitată, în funcţie de dispoziţiile instanţei constituţionale.

Macovei a mai arătat că nu face comentarii legate de decizia CC, însă prin acesta "coloana Agenţiei a fost amputată", iar Georgescu a apreciat că ANI devine "doar un depozitar al declaraţiilor de avere şi de interese", care nu vor mai fi publice.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a declarat că este hotărât să promoveze o ordonanţă de urgenţă privind Agenţia Naţională de Integritate, pentru a permite instituţiei să funcţioneze în continuare, arătând că "cine crede că îşi poate bate joc de ANI se înşală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici