Curtea Constituţională discută în 20 iulie propunerea de revizuire a Constituţiei referitoare la căsătorie

Judecătorii Curţii Constituţionale vor discuta miercuri, 20 iulie, propunerea de revizuire a Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca uniune între o femeie şi un bărbat.

371 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională discută în 20 iulie propunerea de revizuire a Constituţiei referitoare la căsătorie

Curtea Constituţională discută în 20 iulie propunerea de revizuire a Constituţiei referitoare la căsătorie

Iniţiativa de revizuire, depusă la Senat la sfârşitul lunii mai de Coaliţia pentru familie, a fost însoţită de o scrisoare de 300 de metri, semnată pe treptele Parlamentului de mai mulţi voluntari ai Coaliţiei pentru familie. De asemenea, iniţiatorii au ataşat proiectului de revizuire a Constituţiei un camion de documente, printre care şi trei milionane de semnături şi au subliniat că sunt susţinuţi de toate cultele religioase şi de toate etniile din România.

Mircea Tudor, membru al Coaliţiei pentru familie, a spus că faptul că a ajuns la Senat un camion cu semnături dovedeşte că "poporul român are voinţă, conştiinţă şi chiar ştie să facă ceva când are cu adevărat un obiectiv major". "Această iniţiativă nu este împotriva a nimic, este pentru familia tradiţională este alcătuită din bărbat şi femeie, care poate da naştere la copii", a susţinut Alina Toma, membru al comitetului de iniţiativă, întrebată dacă iniţiativa este împotriva parteneriatului civil.

Potrivit articolului 48 din Constituţie, "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, cu condiţia ca aceştia să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.Curtea Constituţională exercită atribuţia de verificare a constituţionalităţii iniţiativelor de revizuire din oficiu.

''După cum este textul în Constituţie, nu ar fi o interdicţie, pentru că spune 'Liber consimţită între soţi'. Codul civil, da, art. 277 vorbeşte despre actele de stare civilă şi despre căsătorie. Interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex'', a spus fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean la Digi24.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici