Curtea de Apel Bucureşti menţine interdicţia de părăsi ţara pentru Sorin Ovidiu Vîntu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara, după ce Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia instanţei inferioare privind prelungirea acestei măsuri şi pe durata cercetării judecătoreşti.

36 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti menţine interdicţia de părăsi ţara pentru Sorin Ovidiu Vîntu

Curtea de Apel Bucureşti menţine interdicţia de părăsi ţara pentru Sorin Ovidiu Vîntu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Astfel, Sorin Ovidiu Vîntu nu are voie să plece din ţară, măsura aplicându-se şi lui Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian.

Curtea de Apel Bucureşti a luat în dezbatere o contestaţie a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a lui Octavian Ţurcan, faţă de o decizie a Tribunalului Capitalei.

Această instanţă a admis, în 8 noiembrie, solicitarea procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de prelungire a măsurii interdicţiei de a părăsi ţara şi pe durata cercetării judecătoreşti.

În 12 octombrie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea infractorului şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.

Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

"Suma îi era necesară condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie", potrivit procurorilor.

În acest scop, arată procurorii, Sorin Ovidiu Vîntu a identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Ţurcan.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare.

După arestarea, lui Nicolae Popa, în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vîntu şi Alexandru Stoian "au desfăşurat acţiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România", mai arată procurorii. Aceştia precizează că sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, "pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 16 septembrie, după o săptămână de detenţie. El a fost arestat, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, alături de şoferul său, Alexandru Stoian, şi de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, Tribunalul Bucureşti emiţând atunci mandate, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la această infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici