Curtea de Apel Timişoara a adoptat parţial Memorandumul privind justiţia

Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Timişoara a decis, miercuri, adoptarea parţială a Memorandumului privind justiţia, actul fiind adoptat până în prezent de 102 instanţe şi 28 parchete; vineri vor avea loc discuţii cu reprezentanţii CSM pe tema solicitărilor din document.

528 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Timişoara a adoptat parţial Memorandumul privind justiţia

Curtea de Apel Timişoara a adoptat parţial Memorandumul privind justiţia (Imagine: Hepta)

Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Timişoara, cu votul marii majorităţi a judecătorilor, a decis adoptarea unei Rezoluţii prin care se solicită "respectarea statutului judecătorilor, a independenţei acestora, inclusiv prin remunerarea adecvată, prin înlăturarea inechităţilor şi a discriminărilor şi prin finanţarea corespunzătoare a instanţelor, care să conducă la asigurarea condiţiilor unui act de justiţie eficient şi civilizat; preluarea atribuţiilor referitoare la gestionarea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei de către o altă autoritate din domeniul justiţiei (CSM, curţi de apel); susţinerea demersului asociaţiilor profesionale ale magistraţilor de sesizare a Avocatului Poporului cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr. 43/2016; iniţierea şi finalizarea de modificări legislative apte să consolideze independenţa justiţiei, atât cu referire la statutul judecătorului (cum sunt: regândirea normelor cu privire la răspunderea judecătorilor, a celor vizând promovarea), a unor mecanisme de responsabilizare şi eficientizare a activităţii membrilor CSM, dar şi norme ce vizează respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv prin crearea unei autorităţi independente de interceptare; solicitarea explicită adresată Ministrului Justiţiei de a comunica un răspuns asumat faţă de problemele semnalate de întregul sistem judiciar şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea acestora, atât în calitate de ordonator principal de credite pentru curţile de apel, tribunale şi judecătorii, cât şi în calitate de autoritate cu iniţiativă legislativă", transmite Curtea de Apel Timişoara într-un comunicat de presă.

Memoradumul privind justiţia, act prin care asociaţiile de magistraţi solicită un set de măsuri pentru un sistem judiciar eficient şi de calitate, a fost adoptat de 102 instanţe şi 28 de parchete.

În acelaşi context, Avocatul Poporului s-a întâlnit cu reprezentanţii a două asociaţii de magistraţi - LiderJust şi Asociaţia Magistraţilor din România - pentru discutii privind salarizarea, judecătorii şi procurorii cerând instituţiei sesizarea CCR în legătura cu OUG nr. 43 privind salarizarea. Victor Ciorbea va cere puncte de vedere de la mai multe ministere.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, pe pagina sa de Facebook, că şi-ar fi dorit să se fi vorbit "transparent" în Memorandum despre veniturile salariale ale magistraţilor, care "includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar în Bucureşti, de exemplu)".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici