Curtea de Conturi: Nereguli privind plăţile făcute de Patriarhie pentru comemorarea lui Brâncoveanu

Documentele justificative ale cheltuielilor făcute de Patriarhia Română cu manifestările din cadrul "Anului Brâncoveanu" au evidenţiat "nereguli, date insuficiente sau irelevante, nefiinde în măsură să certifice exactitatea şi realitatea sumelor facturate”, arată un raport al Curţii de Conturi.

634 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Nereguli privind plăţile făcute de Patriarhie pentru comemorarea lui Brâncoveanu

Curtea de Conturi: Nereguli privind plăţile făcute de Patriarhie pentru comemorarea lui Brâncoveanu

Secretariatul de Stat pentru Culte (SCC) a acordat un sprijin financiar de 300.000 de lei Patriarhiei Române pentru a comemora 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, 2014 fiind declarat de Guvern ”Anul Brâncoveanu”.

"Documentele aferente justificării cheltuielilor generate de aceste evenimente au evidenţiat nereguli, date insuficiente şi/sau irelevante, precum şi neconcordanţe între acestea, informaţii care nu sunt în măsură să certifice exactitatea şi realitatea sumelor facturate de furnizorii de bunuri şi servicii şi achitate de Patriarhia Română", se arată în Raportul Curţii de Conturi dat publicităţii vineri.

Documentul mai arată şi că banii daţi de SSC pentru salariile personalului din conducerea cultelor şi a unităţilor de cult, altul decât cel asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică, au fost folosiţi fără respectarea legislaţiei.

"Au fost constatate neconcordanţe între datele şi informaţiile conţinute în listele de plată lunare (stat de plată), inclusiv între centralizatoarele acestora, şi informaţiile din statele de funcţii şi personal transmise SSC de către unităţile de cult beneficiare, în vederea justificării utilizării fondurilor. Astfel, la unele unităţi de cult au fost încadrate în funcţiile de conducere clericale persoane care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate specifice acestei categorii, ca de exemplu: şef serviciu personal, inspector eparhial restaurări, director economic (la Patriarhia Română –Administraţia Patriarhală, Mitropolia Banatului – Episcopia Caransebeşului, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba-Iulia etc.). Persoanele angajate în astfel de funcţii au desfăşurat activităţi conexe actului cultic, făcând parte dintr-o categorie distinctă, definită expres de lege ca fiind personal neclerical, care beneficiază de sprijin financiar acordat din alte surse de finanţare, ca de exemplu bugetul local", se arată în raport.

De asemenea, au fost descoperite neconcordanţe între listele de plată şi statul de funcţii şi personal, în sensul că unele persoane au fost remunerate pentru funcţiile de tehnoredactor, respectiv redactor, în condiţiile în care în statul de funcţii şi personal aceleaşi persoane erau încadrate în funcţia de preot diacon la Patriarhia Română, Administraţia Patriarhală.

"Cu toate că sumele acordate sub forma sprijinului financiar personalului din conducerea cultelor şi a unităţilor de cult, altul decât cel asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică, au avut la bază o contraprestaţie, faptul că nu în toate cazurile au fost îndeplinite criteriile de eligibilitate specifice funcţiei clericale, constituie o abatere de la prevederile Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea estimată a acestei abateri până la finalizarea misiunii de audit financiar (27.02.2015) a fost de 3.001.000 lei, din care suma de 2.770 mii lei este aferentă exerciţiului bugetar 2014", se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Valoarea totală a plăţilor nelegale făcute de Secretariatul de Stat pentru Culte a fost de 2.891.000 lei, mai arată cursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici