Dalli a depus plângere penală împotriva lui Oprescu

Compania Dalii Exim a anunţat, marţi, că a depus plângere penală împotriva primarului general Sorin Oprescu pentru abuz în serviciu şi a dat în judecată CGMB, cerând instanţei să constate legalitatea şi valabilitatea contractului încheiat în 1995 privind administrarea locurilor de parcare cu plată.

13 afișări
Imaginea articolului Dalli a depus plângere penală împotriva lui Oprescu

Primarul Capitalei Sorin Oprescu (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Compania Dalli Exim SA a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), reprezentat de Primarul General, solicitând ca, prin hotărârea formulată, să se constate legalitatea şi valabilitatea contractului nr. 20/1995, încheiat între Dalli şi CGMB, prin Primarul General, privind administrarea locurilor de parcare cu plată din centrul oraşului, prelungit prin actul adiţional nr. 8/2005, acesta fiind motivul invocat de către Primarul General pentru preluarea parcărilor de la Dalli", se arată într-un comunicat de marţi al companiei.

Reprezentanţii Dalli contestă argumentul invocat de primarul general al Capitalei pentru preluarea parcărilor, respectiv nulitatea de drept a contractului pe motiv că prelungirea acestuia nu respectă prevederile legale. Aceştia susţin că în articolul 48 alineatul 1 din OG 71/2002 pe care o invocă Primăria se arată: "Contractele de concesiune a serviciilor de administrare a domeniului public, valabil încheiate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, îşi produc efectele potrivit prevederilor contractuale".

Dalli a formulat şi plângere penală împotriva primarului Sorin Oprescu şi a secretarului general Tudor Toma, pe care îi acuză de "abuz în serviciu contra intereselor persoanelor".

Reprezentanţii Dalli susţin că în 17 iulie, la ora 10.27, compania a primit prin fax dispoziţia primarului nr. 948/16.07.2009 referitoare la preluarea parcărilor cu plată din centrul oraşului, după ce locaţiile fuseseră deja executate şi angajaţii firmei evacuaţi din spaţiile respective.

"Plângerea penală face referire la Dispoziţia de Primar nr. 948/16.07.2009, care nu respectă prevederile legislaţiei în vigoare, întrucât a fost pusă în execuţie înainte de a fi comunicată Prefectului şi adusă la cunoştinţă opiniei publice şi persoanelor interesate, în termen de cinci zile", precizează sursa citată.

Astfel, reprezentanţii Dalli susţin că prin dispoziţia primarului general din 16 iulie s-au încălcat mai multe articole din Legea 215/2001, Legea administraţiei publice locale, pentru că s-a trecut la executarea acesteia fără a fi comunicată companiei, fără a fi adusă la cunoştinţa publică şi fără a primi avizul de legalitate din partea Prefectului.

Totodată, Dalli precizează că dispoziţia reprezintă un act administrativ de natură să producă pierderea unui drept, astfel că punerea acesteia în executare nu se putea face decât după 15 zile de la data la care aceasta a fost comunicată, pentru ca firma să îşi poată exercita dreptul de contestaţie împotriva acesteia.

"Mai mult decât atât, în conformitate cu art. 81 alin. 2 lit. f), orice decizie cu privire la administrarea domeniului public nu se putea lua decât prin Hotărâre a Consiliului Local, instituţia Primarului neavând în atribuţiile sale dreptul de a lua decizii cu privire la administrarea domeniului public", se mai arată în comunicatul citat.

În opinia reprezentanţilor Dalli Exim, prin emiterea acestei dispoziţii se încalcă şi hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 61/27.02.2009 în care se stabileşte că "administrarea tuturor locurilor de parcare aflate pe domeniul public sau privat al Municipiului Bucureşti se va face exclusiv în condiţiile prevăzute în contractele încheiate în acest scop cu administratorii acestora. În cadrul administrării va fi avut în vedere principiul maximizării folosirii fiecărui loc de parcare din Municipiul Bucureşti, iar administraţia publică locală va sprijini, fără a se implica direct, administrarea eficientă a locurilor de parcare aflate pe domeniul public local".

În cazul secretarului general al Primăriei Municipiului Bucureşti, Dalli arată că, deşi avea obligaţia de a sesiza Consiliul General al Municipiului Bucureşti cu privire la nelegalitatea dispoziţiei, a avizat-o, "fiind astfel coautor la înfăptuirea infracţiunii".

Compania Dalli Exim SA a depus, totodată, contestaţii la executare către judecătoriile de sector, solicitând anularea executării precum şi a actelor de executare "prin care s-au preluat în deplină posesie şi folosinţă locurile de parcare".

Dalli Exim a trimis şi o solicitare primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, prin care îi cere să revoce în totalitate Dispoziţia de Primar nr. 948/16.07.2009.

De asemenea, Dalli a adresat o scrisoare prefectului Capitalei în care îi cere să se sesizeze cu privire la legalitatea dispoziţiei primarului, să constate că aceasta "este emisă cu încălcarea dispoziţiilor legale şi să ia măsurile care se impun".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici