David: Am avut reţineri şi temeri privind legalitatea achiziţiei de maşini de către Poliţia Română

Ministrul Internelor Cristian David a afirmat că a avut "reţineri şi temeri" privind legalitatea achiziţiei de maşini de către Poliţia Română, iar raportul Corpului de Control va fi transmis DNA şi l-a acuzat pe preşedinte că nu a dorit un dialog, ci un monolog pe această temă.

40 afișări
Imaginea articolului David: Am avut reţineri şi temeri privind legalitatea achiziţiei de maşini de către Poliţia Română

David: Am avut reţineri şi temeri privind legalitatea achiziţiei de maşini de către Poliţia Română (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat că întreaga responsabilitate privind derularea şi execuţia contractului revine Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a susţinut că de la bun început a atras atenţia şi a avertizat conducerea Poliţiei Române cu privire la modul în care se derulează procedura de achiziţie.

"La momentul în care am luat cunoştinţă de acest contract, imediat, la 22 septembrie, am dispus Corpului de Control al MIRA efectuarea unui control cu privire la această achiziţie. Acest control s-a finalizat şi concluziile lui stau la baza sesizării DNA cu privire la modul în care a fost derulată această achiziţie", a spus David într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Întrebat de presă cine sunt vinovaţi de aceste nereguli, David a răspuns că "persoanele vor fi dovedite după ce această activitate de control se va finaliza", pentru ca imediat să spună că, de fapt, raportul de control "este în drumul spre DNA".

Întrebat în continuare dacă raportul este sau nu trimis la DNA, ministrul a precizat că la 22 septembrie a cerut Corpului de Control declanşarea unei cercetări cu privire la modul de derulare a contractului, concluziile acestui raport au fost finalizate şi conţin indicii că este temeinică sesizarea DNA, acest lucru urmând a fi făcut.

"Faptul că preşedintele s-a suprapus peste această chestiune este deja o problemă de temă mediatică decât de fond. Raportul nu a fost trimis la DNA, a fost finalizat, cuprinde indiciile necesare pentru a fi transmis, dar din punct de vedere formal, nu. El urma a fi transmis şi preşedintele probabil avea aceeaşi informaţie", a spus David.

Ministrul a acuzat totodată faptul că preşedintele Traian Băsescu a evitat un dialog pe această temă, preferând "un monolog".

"Este un subiect care a fost tratat mai degrabă într-un registru politic, tocmai pentru a da un element de atac preşedintelui, care cred că a folosit mai degrabă pretextul şedinţei CSAT pentru a lansa şi dirija un atac politic superficial, fără să aibă posibilitatea să intre în dialog cu fiecare ministru responsabil pe temele pe care le-a invocat. Nu a dorit acest dialog, ci un monolog care să fie după aceea valorificat în planul discursului public. Este o problemă de înţelegere a modului în care sunt folosite prerogativele funcţiei prezidenţiale", a afirmat David.

El a susţinut că membrii din conducerea ministerului nu au fost de acord cu această achiziţie şi că persoanele vinovate vor fi sancţionate cu măsuri administrative.

Ministrul Internelor a mai declarat că în cazul contractului de securizare a frontierelor pentru Spaţiul Schengen nu au fost cheltuite 246 milioane de euro, ci aproximativ 110 milioane euro, problemă care ar fi trebuit discutată în CSAT.

"Sumele care au fost cheltuite până în prezent nu se ridică la această valoare. Preşedintele cred că s-a hazardat în această chestiune, în ciuda faptului că acum câteve luni bune, respectiv la începutul verii, am avut o discuţie cu preşedintele privind modul în care se derulează acest contract şi de comun acord am convenit ca această chestiune să fie discutată în următoarea şedinţă a CSAT. Regret că nu a mai avut răbdarea să aibă această discuţie şi s-a grăbit şi, în mod pripit şi hazardat, a pus la dispoziţie informaţii care nu corespund cu realitatea", a arătat David.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va sesiza instituţiile statului pentru o analiză foarte serioasă cu privire la autoturisme şi echipamente contractate de către MIRA şi cu privire la prima etapă de realizare a obiectivelor asumate pentru ca România să poată intre în spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici