De mâine circulă metroul, greva este nelegală

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, că greva generală de la metrou este nelegală şi a dispus încetarea protestului, angajaţii Metrorex fiind obligaţi să îşi reia activitatea. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti în zece zile de la pronunţare.

107 afișări
Imaginea articolului De mâine circulă metroul, greva este nelegală

De mâine circulă metroul, greva este nelegală (Imagine: Mediafax Foto)

În timpul şedinţei de judecată, reprezentanţii Metrorex au cerut instanţei să declare greva ilegală şi să dispună încetarea protestului, întrucât au fost încălcate prevederile legale care stabilesc că trebuie asigurată o treime din activitatea normală a regiei ţinând cont de asigurarea nevoilor societăţii.

Avocatul sindicaliştilor a susţinut că Metrorex are buget aprobat pe 2009, însă reprezentanţii regiei au refuzat să negocieze cu liderii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) şi să discute despre orice creştere salarială, deşi, potrivit unei adrese din luna august a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, în acest an societatea a avut un profit de 33%.

El a mai susţinut că activitatea normală a Metreorex nu se referă doar la transportul de călători, ci şi la întreţinerea şi repararea garniturilor de tren, precum şi a căii ferate.

Avocatul a adăugat că nu se putea diminua activitatea prin reducerea numărului de trenuri în circulaţie, pentru că s-ar fi aglomerat staţiile, iar numărul mare de călători ar fi putut duce la accidente.

Potrivit legii, după ce instanţa declară greva drept ilegală, angajaţii de la metrou sunt obligaţi să-şi reia activitatea fără a mai avea loc negocieri şi, implict, fără a mai obţine majorării salariale.

Angajaţii de la Metrorex au intrat, marţi, în grevă generală, pe termen nelimitat, cerând o majorare salarială de 20% şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat la 1 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici