De vineri se circulă cu rovinietă electronică. Şoferii fără dovadă plătesc amenzi şi despăgubiri

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) introduce de la 1 octombrie rovinieta electronică, urmând ca şoferii fără documentele care atestă plata acesteia să achite despăgubiri în funcţie de tipul vehiculului, între 28 şi 1.210 euro, şi amenzi între 250 şi 4.500 lei.

1127 afişări
Imaginea articolului De vineri se circulă cu rovinietă electronică. Şoferii fără dovadă plătesc amenzi şi despăgubiri

CNADNR introduce vineri rovinieta electronică, şoferii fără dovadă vor plăti amenzi şi despăgubiri

Tot de la 1 octombrie CNADNR va introduce şi rovinieta valabilătrei luni, aplicat la toate categoriile de vehicule, se aratăîntr-un comunicat al Ministerului Transporturilor şiInfrastructurii remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Tarifele rovinietei rămân neschimbate, iar celeachiziţionate deja îşi menţin valabilitatea până la dataexpirării.

Valoareadespăgubirii:

- autoturisme - 28 de euro,

- vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone - 96 de euro

- camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone - 320 de euro

- camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele detransport pasageri cu mai mult de 23 de locuri - 560 de euro

- camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe - 720 deeuro

- vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe - 1.210euro

Sumele provenite din despăgubiri vor fi venituriextrabugetare ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şiDrumuri Naţionale din România (CNADNR) şi reprezintă o sumă egalăcu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără adeţine rovinieta valabilă.

Valoareaamenzilor:

- autoturisme - între 250 şi 500 de lei

- vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone - între 750 şi1.200 lei

- vehicule cu masa maximă de 7,5 tone şi transport persoane cumaximum 23 de locuri pe scaune - între 1.250 şi 1.750 lei

- vehicule cu masa maximă de 12 tone şi transport persoane cumai mult de 23 de locuri pe scaune - între 1.750 şi 2.250 lei

- vehicule cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe - între 2.750şi 3.000 lei

- vehicule cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe - între3.000 şi 4.000 lei

Rovinieta poate fi cumpărată de la oricesubunitate CNADNR, de la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom şiOMV, de la oficiile Poştei Române, de la Uniunea Naţională aTransportatorilor Rurieri Români, dar şi la firmele de distribuţieScalla, Speedy, Medina şi Pasaj.

Pentru a achiziţiona rovinieta, conducătorul auto îi comunicăoperatorului, pe propria răspundere, numărul maşinii, tipulvehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului, iarsistemul generează, automat, toate datele de identificare, precumşi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului. Dupăachitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă saufactură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant care se lipeape parbriz.

Plata este înregistrată automat în baza de date centralăCESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şiInformatică) şi este păstrată pe toată perioada de valabilitatepentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediulpunctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie întrafic, de către echipe de controlori.

Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare alvehiculelor, care apoi sunt verificate în baza CESTRIN,iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza dedate a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare aVehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate operaţiunile au loc online, în doar câtevasecunde. Odată identificat posesorul autoturismului filmatcirculând fără rovinietă, i se va întocmi proces verbal şi trimiteamenda, prin poştă, la domiciliu.

CNADNR a selectat la începutul anului consorţiul NovensysCorporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoareacontractului fiind de 35,96 milioane de lei, fără TVA.

Iniţial sistemul electronic de emitere şi control al roviniteitrebuia să intre în vigoare la 1 august, însă Guvernul a amânatdata până la 1 octombrie din cauza numeroaselor contestaţii lalicitaţia de selectare a firmei câştigătoare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici