Debitul Siretului se va dubla miercuri dimineaţă. Se aşteaptă o viitură din Ucraina

Debitul Siretului ar urma să ajungă, miercuri dimineaţă, la 2.000 de metri cubi pe secundă în zona Lespezi, dublu faţă de valoarea înregistrată marţi dimineaţă, creşterea fiind generată de intrarea pe cursul românesc al unui vârf de viitură venind dinspre Ucraina.

200 afișări
Imaginea articolului Debitul Siretului se va dubla miercuri dimineaţă. Se aşteaptă o viitură din Ucraina

Debitul Siretului se va dubla miercuri dimineaţă. Se aşteaptă o viitură din Ucraina (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

"Siretul este la cote uriaşe în această perioadă, dar problemele vor fi şi mai mari începând de mâine dimineaţă (miercuri, n.r.), când este aşteptată o viitură dinspre Ucraina care va dubla, practic, debitul înregistrat astăzi, care a cauzat deja probleme imense în zonă", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Sursele citate au arătat că marţi dimineaţă, după acumularea de la Bucecea şi după confluenţa cu Suceava, Siretul ajungea cu un debit de circa o mie de metri cubi pe secundă în zona localităţii Lespezi, "unde au fost deja mari probleme".

"Mâine dimineaţă, când viitura din Ucraina ajunge la noi, această valoare se va dubla", au declarat sursele citate, precizând că situaţia pe Siret este "cea mai gravă din ultimii ani, dacă nu chiar zeci de ani".

Aceiaşi specialişti au mai prognozat faptul că întregul sector românesc al Siretului se va afla pentru un timp sub cod roşu de inundaţii, nivelurile depăşind, în anumite zone, chiar şi cu doi metri cotele de pericol înainte de viitura aşteptată din nord.

Pe de altă parte, specialiştii ANAR au afirmat că situaţia pe Prut este şi ea dificilă, dar "sub control".

"Totul este să nu mai plouă. Ar mai fi câteva sute de milioane de metri cubi de apă ce ar putea fi reţinuţi în acumularea de la Stânca Costeşti, însă nimic nu este sigur. Prognoza meteo, din păcate, arată rău", au mai declarat sursele citate.

Hidrologii au instituit, marţi, cod roşu pe mai multe sectoare ale râurilor Siret, Prut, Jijia şi Râul Negru, aferente judeţelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Galaţi şi Covasna, având în vedere prognoza meteorologică şi nivelul apei din sol, noua avertizare fiind valabilă până miercuri.

Judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui sunt, până miercuri dimineaţă, sub avertizare cod galben de ploi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici