Deca: Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar, preşcolar, elev

Comisia de Dialog Social a avizat marţi propunerile de creştere a costului standard per antepreşcolar, preşcolar, elev, a anunţat Ministerul Educaţiei.

317 afișări
Imaginea articolului Deca: Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar, preşcolar, elev

Sursa foto: facebook.com/www.edu.ro

Marţi, au fost puse în consultare publică şi avizate în şedinţa Comisiei de Dialog Social propunerile de creşteri procentuale şi în valoare absolută ale costului standard per antepreşcolar, preşcolar, elev, bazate pe analiza efectuată asupra măsurilor cu impact bugetar adoptate în anul 2023 şi a măsurilor asumate de Guvernul României pentru anul 2024.

Ministerul Educaţiei arată că, pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 creşte cu 38%, de la 6.834 lei la 9.431 lei, „ceea ce se traduce prin cea mai mare creştere de la adoptarea mecanismului de finanţare per antepreşcolar/preşcolar/elev în sistemul de învăţământ preuniversitar. Prin aplicarea coeficienţilor de diferenţiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru nivelul antepreşcolar, la 23.150 lei”.

Pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri şi servicii, valoarea coeficientului 1 creşte cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei, peste media creşterilor anuale aplicate, susţine ministerul. Şi în acest caz valorile pot fi superioare, în funcţie de tipul de unitate, mediul urban/rural şi zona de temperatură în care este încadrat fiecare judeţ. Se obţin astfel valori de până la 1.058 lei în cazul nivelului antepreşcolar.

După ce vor parcurge etapa de avizare interministerială, proiectele iniţiate de Ministerul Educaţiei urmează a fi adoptate de către Guvern.

„Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, efect direct al intrării în vigoare a pachetului legislativ adoptat anul trecut. Această majorare, atât în valori procentuale, cât şi în valori absolute, alături de veniturile salariale majorate pentru personalul din şcoli, investiţiile fără precedent în infrastructură prin PNRR, creşterea cuantumului şi a numărului de burse şi extinderea programului «Masă sănătoasă» au menirea de a îmbunătăţi semnificativ calitatea sistemului de educaţie din România”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici