Depozit de gunoi pe marginea unui lac din Văcăreşti care aprovizionează cu apă Capitala

Garda de Mediu Dâmboviţa a început un control în localitatea Văcăreşti, unde există un depozit necontrolat de gunoi pe marginea unui lac care aprovizionează cu apă Capitala, localnicii, care spun că nu mai pot sta în curţi din cauza mirosului, reclamând situaţia.

207 afișări
Imaginea articolului Depozit de gunoi pe marginea unui lac din Văcăreşti care aprovizionează cu apă Capitala

Depozit de gunoi pe marginea unui lac din Văcăreşti care aprovizionează cu apă Capitala

Potrivit inspectorului-şef Dumitru Călinoiu, şeful Gărzii de Mediu Dâmboviţa, depozitul necontrolat nu are nicio autorizaţie de funcţionare, iar amplasamentul acestuia este total necorespunzător, situaţia fiind cu atât mai gravă cu cât se află lângă unul dintre lacurile care aprovizionează cu apă Bucureştiul.

"Toate depozitele necontrolate vor fi închise până la data de 15 iulie, iar cel de la Văcăreşti nu este autorizat. Nici nu avea cum să fie autorizat, fiindcă nu îndeplineşte nicio condiţie. Totuşi, până când vor intra în funcţiune depozitele ecologice de la Târgovişte şi Titu, există o înţelegere tacită pentru anumite gropi de gunoi în comune, deoarece gunoiul trebuie dus undeva până atunci. Gropile trebuie însă îngrădite, păzite, iar în ceea ce priveşte Văcăreştiul, zona este necoresopunzătoare deoarece este în preajma lacurilor", a spus Călinoiu.

Acesta s-a declarat surprins de lipsa de reacţie a "colegilor de la ape".

"În plus, am auzit că se şi incinerează, deci este o dublă încălcare a legii. Vom analiza cazul şi vom aplica amenzi în cuantum de până la 6.000 de lei în cazul în care situaţia se confirmă", a mai spus Dumitru Călinoiu.

Localnicii din comuna dâmboviţeană spun că groapa de gunoi de pe marginea lacului a fost amenajată încă de anul trecut, iar deşeurile sunt transportate acolo cu un tractor chiar de către angajaţii Primăriei.

Autorităţile locale recunosc că amplasamentul acestei gropi nu este corespunzător, dar susţin că există o autorizaţie provizorie, iar în aceste condiţii funcţionarea gropii este legală.

"Comuna Văcăreşti e membră a programului ISPA în judeţul Dâmboviţa, iar începând cu 1 iulie gunoiul va fi preluat de la populaţie în mod organizat. Fiecare va primi câte o pubelă, iar reziduurile vor fi transportate la depozitele ecologice specializate din zonă. La momentul de faţă colectăm cu tractor cu remorcă şi depozităm gunoiul în comună", a declarat Florinel Voicu, primarul localităţii

Acesta a recunoscut şi că "s-a mai şi incinerat", însă a arătat că există o autorizaţie provizorie în acest sens.

Începând cu luna iulie, în judeţul Dâmboviţa vor funcţiona două gropi de gunoi ecologice, iar colectarea va fi realizată de un singur operator. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dâmboviţa spun că au fost trimise înştiinţări la toate primăriile din judeţ ca acestea să închidă, până cel târziu în luna iulie, depozitele necontrolate de deşeuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici