Deputat PNL: La deschiderea anului şcolar, peste 3.800 de şcoli nu au autorizaţie ISU, iar 4.000 nu au autorizaţie sanitară

Deputatul PNL, Marilen Pirtea, a declarat, duminică într-o conferinţă de presă, că deschiderea anului şcolar nu este o prioritate pentru guvernarea PSD, în condiţiile în care din 6.200 de şcoli 3.892 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar circa 4.000 nu au autorizaţie sanitară.

260 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: La deschiderea anului şcolar, peste 3.800 de şcoli nu au autorizaţie ISU, iar 4.000 nu au autorizaţie sanitară

Deputat PNL: La deschiderea anului şcolar, peste 3.800 de şcoli nu au autorizaţie ISU, iar 4.000 autorizaţie sanitară

„Şcoala nu este o prioritate pentru cei de la PSD-ALDE! Deschiderea anului şcolar stă, din păcate, sub semnul improvizaţiilor şi al dezinteresului total al actualei guvernări. În România avem mii de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare (peste 2.000) şi fără autorizaţii de la ISU împotriva incendiilor (aproximativ 4.000) şi avem manuale pline de erori. La nivel naţional, din cele mai recente date ale Inspectoratului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), din cele 6.200 de clădiri de şcoli, 3.892 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Cele mai importante manuale pentru educaţia copiilor, precum cele de limba română, matematică, biologie, geografie şi istorie au greşeli multiple, ceea ce ne arată, în primul rând, nivelul de pregătire al celor care conduc astăzi ţara”, a afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Marilen Pirtea, duminică în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai spus că, la nivel naţional, aproximativ 4.000 de unităţi de învăţământ nu au avize sanitare, ceea ce „înseamnă că sute de mii de elevi vor începe anul şcolar într-o clădire fără apă curentă sau potabilă, fără toalete - aproximativ 2.300 de şcoli au toalete în curte -, cu risc crescut la cutremure, cu mobilier vechi sau neadecvat actului de studiu sau chiar fără gard”.

Pirtea a adăugat că deficitul de profesori este în creştere, cu toate că Guvernul susţine că acordă prioritate sistemului de învăţământ.

„Deficit grav de profesori titular (şi suplinitori): deşi guvernele PSD-ALDE vorbesc despre prioritatea acordată învăţământului, totuşi deficitul de profesori se adânceşte: La nivel naţional, ministerul Educaţiei anunţă că sunt disponibile 30.000 de posturi, care pot fi ocupate şi în regim de plată cu ora; Spre exemplu, în cazul judeţului Botoşani: necesarul este de 700 de profesori La cea mai recentă probă organizată în judeţul Botoşani pentru ocuparea posturilor vacante de profesor s-au prezentat numai 200 de candidaţi, majoritatea necalificaţi”, a completat deputatul PNL.

Acesta a amintit şi de solicitarea făcută de Ministerul Educaţiei către Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) de a retipării în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, care conţine greşeli, iar toate consturile fiind suportate de editură. Astfel, pentru retipărirea a circa 148.000 de manuale, costul total va fi 300.000 de lei.

"Prejudiciul creat prin editarea şi tipărirea manualelor la Ed.Did şi Ped. este mai mare decât simplul cost al retipăririi: (este vorba de milioane de exemplare de tipărit în fiecare an, necesar estimat la o medie de 4-6 milioane exemplare pe an, un cost de minim 12-15 milioane euro, considerând o rată mimină de înlocuire de 15% din tirajul total al manualului în fiecare an şcolar)", a spus Pirtea.

Liberalul a vorbit şi despre greşelile din manualul de Biologie de clasa a VI-a, cât şi despre cel de Matematică de clasa a VI-a şi cel de Limba română de clasa a VI-a, care sunt pline de „erori ştiinţifice, exprimări neclare, greşeli gramaticale”.

„PNL a avertizat încă de acum un an că Manualul Unic va fi o carte şcolară de proastă calitate. Atunci când un manual este făcut fără licitaţie, fără concurenţă, fără specialişti şi fără un control temeinic, rezultatele vor reflecta singurul scop al Guvernului PSDragnea - furtul din banii publici, mai exact, să pună mâna pe o piaţă de 15 milioane de euro. Pe lângă banii cheltuiţi pe manuale de o proastă calitate, PSD-ALDE fură şi viitorul elevilor”, a mai declarat Marilen Pirtea.

Deputatul PNL a atras atenţia şi asupra creşterii costului şcolarizării, acesta dublându-se în ultimii 8 ani.

„În 2010, studiul realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii arăta, în premieră, că educaţia este, în România, gratuită doar în teorie, suma pe care elevul o aducea de acasă, pentru a beneficia de educaţie, era, atunci, de 1.490 de lei/an. În 2018 suma pe care părinţii trebuie să o aloce suplimentar este dublă: 3.093 de lei anual. Ciclul primar: 2.545 lei anual, Ciclul gimnazial 3.083 lei anual, Ciclul liceal: 3.647 lei anual”, a conchis parlamentarul liberalul.

Un număr de 3.892 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cu trei zile înainte de începerea noului an şcolar. Mii de elevi vor merge în clădiri în care nu există apă potabilă iar clasele au mucegai. În multe şcoli din ţară, investiţiile nu s-au realizat de ani de zile, iar în altele acestea au fost făcute degeaba. Fisurile din pereţi sunt astupate, iar apoi se dă cu var pentru a nu se vedea găurile. Într-o şcoală din Vaslui renovările durează de 12 ani şi nu sunt gata nici acum.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a declarat, după greşelile apărute în manualele de biologie pentru clasa a VI-a, că la nivelul instituţiei a fost constituită o comisie de cercetare pentru a stabili persoanele responsabile de situaţia creată, precizând că în şcoli va fi realizată şi trimisă o erată tipărită.

Ministerul a precizat, de asemenea, că în baza contractului subsecvent semnat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Editura Didactica şi Pedagogică S.A., EDP s-a obligat să „realizeze cu profesionalism obligaţiile asumate în conformitate cu standardele de editare şi tipografice în vigoare, specifice manualelor şcolare, respectiv să asigure protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, tehnoredactarea, conceptul grafic, verificarea de formă şi conţinut, realizarea manualelor digitale, inclusiv interactive, reproducerea în format tipărit şi electronic, editarea manualelor, traducerea în limbile minorităţilor naţionale şi livrarea manualelor la sediile Inspectoratelor Şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici