Despăgubiri de 100.000 de lei pentru un militar care şi-a pierdut parţial auzul după o tragere în poligon. Superiorii au încercat să ascundă incidentul

Un militar care a rămas cu surditate parţială după exerciţiile de tragere în poligon va primi despăgubiri de peste 100.000 de lei, a decis Curtea de Apel Cluj. Magistraţii au respins apelul Ministerului Apărării şi au menţinut hotărârea dată anterior de Tribunal. Sentinţa este definitivă.

4147 afișări
Imaginea articolului Despăgubiri de 100.000 de lei pentru un militar care şi-a pierdut parţial auzul după o tragere în poligon. Superiorii au încercat să ascundă incidentul

Despăgubiri de 100.000 de lei pentru un militar care şi-a pierdut parţial auzul după o tragere în poligon. Superiorii au încercat să ascundă incidentul

Potrivit unui comunicat al unei case de avocatură din Cluj-Napoca, apărătorul militarului, acesta a cerut instanţei să constate că a suferit un accident de muncă.

„Printr-o sentinţă din 28 februarie 2019, Tribunalul Cluj a obligat o unitate militară din Cluj la plata a 100.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale şi la plata sumei de câte 16.000 lei din 5 în 5 ani, pentru tot restul vieţii reclamantului, în limita sumei totale de 135.000 lei, ca urmare a încălcării dreptului la integritate fizică al unui militar. Acesta a solicitat să se constate că a suferit un accident de muncă care a avut loc cu ocazia unor şedinţe de trageri în poligon, în cadrul cărora au fost încălcate şi normele de securitate şi sănătate în muncă. Reclamantul a solicitat daune morale pentru încălcarea dreptului la integritate fizică şi psihică dat fiind că în urma accidentului produs în timpul unor şedinţe de trageri în poligon, acesta a dobândit o stare de infirmitate permanentă şi ireversibilă constând în pierderea parţială a auzului (surditate neurosensorială bilaterală) şi acufene. La sfârşitul lunii octombrie 2019 Curtea de Apel Cluj a respins apelul Ministerului Apărării, iar decizia este definitivă”, se arată în comunicat.

Avocaţii militarului au explicat că accidentul de muncă s-a produs ca urmare a obligării militarilor participanţi la exerciţiu să lanseze, fără protecţie, mai multe proiectile decât prevăd normele în materie. „Ulterior accidentului de muncă, superiori ierarhici ai militarului lezat au încercat să acopere incidentul, prin falsificarea mai multor documente”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte despăgubirile materiale, reclamantul a solicitat obligarea unităţii militare la plata contravalorii protezelor auditive necesare pentru tot restul vieţii, cu titlul de daune acordate în vederea reparării prejudiciului suferit ca urmare a reducerii capacităţii sale de muncă şi a acordării sumelor necesare sporirii nivelului de viaţă al celui păgubit.

„În drept, s-a reclamat şi faptul că unitatea miliară se face vinovată de nerespectarea regulilor privind constatarea accidentelor de muncă, cercetarea evenimentului, precum şi a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă, prevăzute de Legea 319/2006. Această soluţie vine să ateste faptul că stă în sarcina unităţii militare atât obligaţia de a respecta regulile privind securitatea şi sănătatea în muncă, cât şi obligaţia de a despăgubi militarul care suferă un accident de muncă din această cauză, în baza dispoziţiilor Codului Muncii şi respectiv ale art. 3 şi art. 8 din Convenţia Europeană a drepturilor Omului”, au mai subliniat avocaţii clujeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici