Dezbaterile privind legalitatea OUG pentru triplarea taxei auto, joi la CAB

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) ia în discuţie, joi, plângerea Comisariatului pentru Societatea Civilă faţă de actul normativ prin care s-a decis triplarea taxei auto, instanţa acceptând acordarea unui termen de judecată mai scurt, după ce stabilise ca prim termen data de 20 ianuarie.

23 afișări
Imaginea articolului Dezbaterile privind legalitatea OUG pentru triplarea taxei auto, joi la CAB

Dezbaterile privind legalitatea OUG pentru triplarea taxei auto, joi la CAB

Secretarul general al Comisariatului pentru Societatea Civilă (CSC), Valeriu Samoil, a declarat, vineri, că instanţa a fixat un prim termen pentru data de 20 ianuarie 2009, însă organizaţia a făcut o cerere de preschimbare a acestui termen de judecată.

Dosarul a fost înregistrat, în 11 decembrie, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti.

Curtea a admis preschimbarea termenului, iar miercuri a citat părţile din dosar, instanţa stabilind ca joi să aibă loc primul termen de judecată.

În aceeaşi zi, joi, peste 800 de persoane şi-au anunţat intenţia de a participa la un miting de protest în Bucureşti faţă de triplarea taxei auto.

În urma mai multor plângeri şi "a stării de agitaţie socială provocate de intrarea în vigoare a OUG 208/2008, CSC se declară solidar faţă de persoanele care se simt lezate în drepturilor lor patrimonial".

În opinia Consiliului Superior al Comisariatului pentru Societatea Civilă, Guvernul a încălcat dispoziţiile articolului 95 al Tratatului Comunităţii Economice Europene (CEE) şi articolele 16, 21 şi 44 din Constituţie, precum şi dispoziţiile legislaţiei comunitare, pentru faptul că taxele impuse prin dispoziţiile OUG 2087 "exced valoarea reziduală a autoturismelor second-hand".

De altfel, reprezentanţii organizaţiei au solicitat un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene pe această chestiune de drept.

În acţiunea înaintată Curţii de Apel Buucreşti, ONG-ul apreciază că stabilirea unui impozit ori stabilirea de taxe excesive lezează dreptul de proprietate al persoanei, care este garantat de articolul 44 alineatele 1 şi 2 din Constituţie, "în ceea ce priveşte eficienţa efectuării actelor de dispoziţie, scăzând valoarea produsului vandabil sub limita justei valori".

Reprezentanţii Comisariatului pentru Societatea Civilă arată că, în aceste situaţii, statul crează contribuabilului un "prejudiciu asimilabil cu cel al delictului civil".

În acest sens, CSC susţine că dacă există acte normative ce interzic vânzarea unui produs sub preţul pieţei, pe care de consecinţă ar trebui să existe şi prevederi legislative privind impozite şi taxe care prin cuantum să nu reducă dramatic valoarea de piaţă a respectivului produs. Organizaţia dă exemplul imobilelor şi modul în care se calculează taxele notariale la vânzare sau donare.

Comisariatului pentru Societatea Civilă subliniază faptul că sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale, principiu constituţional care determină ca repartizarea sarcinilor fiscale să nu favorizeze sau să defavorizeze niciun plătitor de impozite şi taxe.

"OUG 208/2008 vine să încalce acest principiu, în defavoarea comercianţilor şi a omului de rând care doreşte să achiziţioneze, în limitele posibilităţilor, un autovehicul second-hand, în comparaţie cu cel care achiziţionează autoturisme noi", se arată în acţiunea organizaţiei.

Aceasta critică motivul invocat de Guvern în elaborarea OUG 208, de protecţie a producţiei interne de autovehicule, în ideea combaterii şomajului din industria de profil, apreciind că este o demagogie şi vădeşte mai degrabă interesul acestui Guvern de a promova "interese financiare ale unor grupuri de susţinere".

Potrivit articolului 95 al Tratatului CEE, niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică direct sau indirect produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu poate aplica produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte produse.

"Statele membre elimină sau modifică cel târziu până la începutul celei de a doua etape dispoziţiile existente la intrarea în vigoare a prezentului tratat care contravin normelor menţionate", se mai arată în articolul citat.

Totodată, Comisariatul pentru Societatea Civilă cere instanţei să constate, pe cale de excepţie, neconstituţionalitatea OUG 208/2008, implicit ilegalitatea acestui act normativ, apreciind că acesta vine în contradicţie flagrantă cu aquis-ul comunitar, cu tratatele ratificate de România, care au forţă juridică superioară unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Citeşte şi:

Miting de protest faţă de triplarea taxei auto (Video)

Vezi aici cât va fi taxa auto pentru maşinile rulate (Video)

Taxa auto se va tripla şi pentru maşinile noi Euro 4 cu motoare mai mari de 2 litri

Taxa auto ar putea depăşi valoarea de achiziţie, în anumite cazuri

Taxa auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în MO

Guvernul triplează taxa auto pentru toate maşinile rulate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici