Diguri gonflabile şi mii de saci cu nisip, pentru apărarea oraşului Paşcani

Echipele Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) au montat, sâmbătă, diguri gonflabile şi au amplasat peste 15.000 de saci cu nisip în zona Lunca Paşcani, pe o lungime de un kilometru, pentru apărarea oraşului Paşcani.

323 afișări
Imaginea articolului Diguri gonflabile şi mii de saci cu nisip, pentru apărarea oraşului Paşcani

Diguri gonflabile şi mii de saci cu nisip, pentru apărarea oraşului Paşcani (Imagine: Mediafax Foto)

De asemenea, au fost montate diguri mobile şi s-a intervenit cu 17.000 saci cu nisip în zona Răchiteni, la nord de oraşul Paşcani, pe o lungime un kilometru, pentru supraînălţarea şi consolidarea digului existent. Astfel s-a realizat o a doua linie de aparare care poate prelua un eventual surplus de apă pentru a fi tranzitat în aval.

Directorul general ANAR, Marius Postelnicescu, s-a deplasat vineri noapte în localitatea Lespezi, iar, sâmbătă dimineaţa, a plecat spre Lunca Paşcani, Răchiţeni la Roman-Nicolae Bălcescu, pentru verificarea lucrărilor existente pe acest sector. În funcţie de evoluţia nivelurilor se vor lua măsuri suplimentare de intervenţie.

Vineri, pe râul Suceava la Iţcani, ora 16.00 a fost înregistrat debitul maxim de 1.640 mc/s. Este vorba despre un debit istoric care se înregistrează odată la 130 de ani, în condiţiile în care debitul normal al râului Suceava pentru această lună este de circa 20 mc/s. În prezent, viitura s-a propagat pe râul Siret, la Lespezi atingând noaptea trecută, la ora 2.00 debitul de 1561 mc/s cu un nivel de 663 cm, cu 63 cm peste cota de pericol.

În prezent, unda se propagă pe sectorul Paşcani-Stolniceşti.

Conform prognozei INHGA, la Roman-Nicolae Bălcescu, debitul maxim va fi atins în noaptea de 26 iulie spre 27 iulie, între orele 2.00-3.00 şi va depăşi cota de pericol cu 130 cm, având un debit de 1.400 mc/s.

Totodată, pe râul Prut la staţia Oroftiana (la intrarea în ţară) se înregistrează la această oră o cotă de 841, depăşind cu 191 cm cota de pericol. Debitul prognozat de partea ucraineană este de circa 2500 mc/s va fi atenuat în acumularea Stânca-Costeşti. Debitul total evacuat din această acumulare va fi de 550 mc/s. Acest debit poate fi tranzitat fără probleme pe râul Prut în aval.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici