Director Agenţia Naţională de Transplant: Numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut mult în ultimii doi ani

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) îşi propune resuscitarea activităţii de transplant pentru creşterea substanţială a donatorilor în moarte cerebrală, în condiţiile în care numărul acestora s-a redus de la 130 în anul 2016 la 44 în acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

625 afișări
Imaginea articolului Director Agenţia Naţională de Transplant: Numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut mult în ultimii doi ani

Director Agenţia Naţională de Transplant: Numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut mult în ultimii doi ani

Directorul ANT, Anca Baculea, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, faptul că, în momentul de faţă, activitatea de transplant s-a redus ca şi număr al pacienţilor transplantaţi, dar şi în cee ace priveşte indentificarea donatorilor în moarte cerebrală.

„Avem o întrunire de lucru cu coordonatorii intraspitalceşti de transplant şi cu coordonatorii regionali din toată ţara prin care vom încerca să resuscităm activitatea de transplant de la noi din ţară. În momentul de faţă activitatea de transplant s-a redus ca şi număr al pacienţilor, atât transplantaţi cât şi a indentificării donatorilor în moarte cerebrală. Având aceste probleme, încercăm să identificăm soluţii care să ne ajute să creştem activitatea de transplant în România. În momentul de faţă, în acest an, avem 44 de donatori declaraţi în moarte cerebrală, de la care s-au prelevat organele cu acordul familiei, faţă de anul 2016 când am avut 130 donatori în moarte cerebrală. Noi ne dorim cât mai mulţi şi o creştere substanţială, reducerea fiind, în momentul de faţă, destul de importantă”, a spus Baculea.

Potrivit acesteia, o altă problemă înregistrată în activitatea de transplant este acordul pentru prelevarea de organe, în condiţiile în care, de foarte multe ori, familia nu este de acord cu această prelevare şi atunci nu se pot transplanta mai mulţi pacienţi.

Directorul ANT a explicat că o soluţie pentru creşterea numărului de donatori este identificarea pacienţilor în moarte cerebrală, care se face de către medicii anestezişti din unităţile sanitare din România acreditate pentru a desfăşura această activitate de transplant, şi anume prelevarea.

„Ei trebuie să identifice şi atunci avem o problemă şi ne-am întâlnit pentru a identifica exact din ce cauză, care sunt piedicile. Foarte mulţi se plâng că nu există un cadru legislativ coerent, nu au un contract de muncă bine definit, nu au motivare, atât financiară şi un cadru legislativ care să le permită să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii”, a subliniat Baculea.

Potrivit acesteia, o altă problemă este numărul redus de coordonatori regionali. În acest moment sunt şase, care sunt angajaţi ai ANT cu jumătate de normă, deoarece norma de bază este la unitatea sanitară unde îşi desfăşoară activitatea.

„Activitatea de transplant pe care o desfăşoară este suplimentară. Aceasta nu este una continuă, ci este episodică, în momentul în care există donatori în moarte cerebrală atunci ei intră în funcţie, merg şi vorbesc cu familia şi cer acordul. În Spania, care este campioana donatorilor în moarte cerebrală, există acordul prezumat, adică pacientului care este în moarte cerebrală automat i se prelevează organele. La noi în ţară nu putem discuta despre aşa ceva, cred că poporul român nu este pregătit, încă, pentru a avea un acord prezumat”, a mai spus Anca Baculea.

Directorul ANT a susţinut că este foarte importantă o campanie media de informare a cetăţenilor, să ştie că pot sprijini această activitate de transplant care implică trei factori – pacient, medic şi societatea civilă.

„Este foarte important ca societatea civilă să înţeleagă ce rol imens are pentru a avea această activitate de transplant”, a conchis Baculea.

ANT organizează, sâmbătă şi duminică, la Cluj-Napoca, o reuniune a coordonatorilor regionali de transplant din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici