Directorul de producţie al Hidro Prahova, pus sub control judiciar în dosarul lui Iulian Herţanu

Directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, a fost pus sub control judicar, sub acuzaţia de sprijinire a unui grup infracţional organizat, în dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este arestat preventiv sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene.

398 afișări
Imaginea articolului Directorul de producţie al Hidro Prahova, pus sub control judiciar în dosarul lui Iulian Herţanu

Directorul de producţie al Hidro Prahova, pus sub control judiciar în dosarul lui Iulian Herţanu (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DNA, procurorii au dispus, luni, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pentru Virgiliu Iuliu Roman, directorul de producţie al SC Hidro Prahova SA, firma la care acţionar este Consiliul Judeţean Prahova şi care a derulat proiectul în cadrul căruia firma administrată de cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, ar fi deturnat fonduri europene în cuantum de peste şapte milioane de lei.

Virgiliu Iuliu Roman este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi sub control judiciar, începând de săptămâna trecută, deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Conform anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic.

Astfel, conform procurorilor, în cursul anului 2012 Virgiliu Iuliu Roman ”a fost ajutat să obţină, în mod nelegal, calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC Hidro Prahova SA de către Vlad Alexandru Cosma, în vederea susţinerii intereselor acestuia, iar ulterior, dobândind funcţia de director de producţie în cadrul aceluiaşi agent economic, a semnat la 27 octombrie 2014, un act adiţional şi o notă justificativă la contractul semnat de SC Hidro Prahova SA cu Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euro Construct Trading 98 S.R.L, în baza cărora termenul de finalizare a lucrării a fost prelungit în mod nelegal, cu 131 de zile fără calcul de penalităţi”.

În perioada în care se află sub control judiciar, Virgiliu Roman nu are voie să exercite funcţia de director de producţie la SC Hidro Prahova SA, nici să ia legătura cu alţi inculpaţi din acest dosar.

Tot luni, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă, inculpaţi în acest dosar, sunt audiaţi la DNA Ploieşti.

Miercuri, este aşteptat la DNA Ploieşti şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, pus, de asemenea, sub control judiciar şi căruia procurorii i-au interzis să-şi exercite funcţia de şef al CJ pe perioada măsurii preventive.

La sfârşitul săptămânii trecute, în acelaşi dosar au fost audiate mai multe persoane, între care Dumitru Pantea directorul SC Hidro Prahova SDA, firma la care acţionar este CJ Prahova şi care a derulat proiectul din care ar fi fost deturnate fondurile europene. Dumitru Pantea are calitatea de martor în acest dosar.

Deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul Vlad Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Mircea Cosma, omul de afaceri Mihail Coman şi omul de afaceri Liviu Munteanu se află sub control judiciar în dosarul fraudării de fonduri europene în care cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, este arestat preventiv alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă.

În acelaşi dosar, joia trecută a fost reţinut omul de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firmă despre care procurorii susţin că a obţinut şi decontat fraudulos fonduri europene în proiectul de la Comarnic.

Potrivit DNA, pentru a obţine contractul cu SC Hidro Prahova, firma la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar, Iulian Herţanu, Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, au fost sprijiniţi de deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi de preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Conform procurorilor, în perioada 2011 – 2015, preşedinte Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai S.C. Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Deputatul de Prahova Sebastian Ghiţă şi fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi că ar fi intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova SA şi ar fi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestei firme, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală a contractului de la Comarnic către asocierea S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL. De asemenea, cei doi deputaţi sunt acuzaţi că au făcut intervenţii şi pe parcursul derulării contractului, pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală a plăţilor.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici