Directorul RMGC: Până astăzi, investiţia totală în patrimoniul de la Roşia Montană e de 30 milioane dolari

Directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, a afirmat joi că până în prezent compania a investit în patrimoniul de la Roşia Montană 30 milioane de dolari, iar noul acord prevede să mai investească 70 milioane de dolari, arătând că toate obiectivele principale de patrimoniu sunt în afara exploatării.

346 afișări
Imaginea articolului Directorul RMGC: Până astăzi, investiţia totală în patrimoniul de la Roşia Montană e de 30 milioane dolari

Directorul RMGC: Până astăzi, investiţia totală în patrimoniul de la Roşia Montană e de 30 milioane dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Până astăzi, investiţia totală în patrimoniu este de 30 milioane de dolari. Prin noul acord ne propunem să mai investim încă 70 de milioane de dolari doar în Roşia Montană. La Roşia Montană am adus o contribuţie la patrimoniul naţional undeva la 30 milioane de dolari", a spus Tănase, la comisia parlamentară pentru Roşia Montană.

El a arătat că programul de cercetare a patrimoniului de la Roşia Montană a fost cu siguranţă cel mai important program de cercetare al patrimoniului din istoria României finanţat privat, pentru că la Roşia Montană au fost 380 de cercetători care au luat fiecare aspect de patrimoniu din zonă şi l-au analizat.

"Am avut opt muzee implicate sub coordonarea Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, am avut şase universităţi implicate, şase institute de cercetare, trei centre de cercetare, tot programul a fost auditat în nenumărate rânduri de oameni specializaţi în acest domeniu. Rezultatele sunt fără precedent: am cercetat 13 situri arheologice, 1.400 de morminte, am inventariat 1.500 de obiecte, 140 kilometri de galerie, din care am găsit fragmente de galerii romane însumate astăzi la 7 kilometri, am reuşit să reabilităm 20 de case în centrul istoric, ne propunem să reabilită integral centrul istoric Roşia Montană, am amenajat o expoziţie şi am publicat sau sunt în curs de publicare toate aceste cercetări", a spus Tănase.

El a adăugat că toate obiectivele principale de patrimoniu sunt în afara exploatării miniere şi că centrul istoric este cuprins într-un plan complex de reabilitare.

Tănase le-a prezentat membrilor comisiei imagini cu clădirile restaurate, galeriile romane, centrul istoric, arătând că a fost reabilitată toată zona istorică protejată.

Tănase a arătat că relocarea familiilor din zonă se face în condiţii moderne, precizând că majoritatea familiilor s-au mutat în apropierea zonei de exploatare aşteptând proiectul minier pentru a avea un loc de muncă şi doar 125 de familii s-au mutat în Alba Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici