Distribuitorii de medicamente au încetat livrările, stocurile sunt pe final

Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România a anunţat că distribuitorii de medicamente au încetat livrările, întrucât preţurile produselor farmaceutice sunt afectate de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate.

84 afișări
Imaginea articolului Distribuitorii de medicamente au încetat livrările, stocurile sunt pe final

Distribuitorii de medicamente au încetat livrările, stocurile sunt pe final

"Semnalul de alarmă a fost tras de faptul că, în pofida asigurărilor date de Ministerul Sănătăţii, distribuitorii de medicamente au încetat livrarea medicamentelor, al căror preţ este afectat de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate. Analiza efectuată de Consiliu a relevat, de asemenea, că această situaţie de criza este agravată şi de faptul că, din cauza obligativităţii prescrierii medicamentelor pe denumire comercială, farmaciştii sunt în imposibilitatea de a înlocui medicamentele care nu se mai găsesc în stocuri cu alte medicamente care conţin aceeaşi substanţă activă'', se precizează în comunicat.

Farmaciştii spun că această obligativitate a fost reintrodusă în România în 2008, deşi în toată Europa, substituţia generică în farmacii este încurajată, cu scopul de a proteja pacienţii şi de a scădea cheltuielile fondurilor de asigurări de sănătate.

Eliminarea plafoanelor din farmacii, solicitată ani de-a rândul de farmacişti, nu a fost dublată de măsuri alternative obligatorii, cum sunt bugetele de prescripţie şi acest lucru va afecta bugetul de medicamente al anului 2009, când, mai ales după ce criza actuală va înceta consumul de medicamente, va creşte exponenţial, fără a avea acoperire bugetară, a adăugat sursa citată.

În opinia farmaciştilor, trebuie acţionat urgent pentru reactualizarea imediată a preţurilor conform evoluţiei cursului valutar, pentru revenirea la prescrierea medicamentelor pe denumire comună internaţională şi introducerea urgentă a bugetelor de prescripţie. De asemenea, ar trebui reluate discuţiile cu privire la revizuirea întregii metode de stabilire a preţului, după modele europene, care să asigure sustenabilitate financiară operatorilor din sistem.

„Măsurile de îngheţare a preţurilor şi de ridicare necontrolată a plafoanelor din farmacii nu pot fi benefice pentru pacienţi, dacă efectul imediat al acestora este acela că medicamentele încetează a se mai găsi pe piaţă. În pofida ieşirilor Ministrului Sănătăţii, care continuă să asigure populaţia că nu e nicio criză în sistem, şi că această criză este provocată artificial şi mediatic de către farmacişti şi distribuitori, medicamentele nu se mai găsesc, iar populaţia începe să resimtă criza”, a spus Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

Reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente şi ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România au anunţat, miercuri, că opresc livrarea şi importul de medicamente, acuzându-l pe ministrul Sănătăţii că nu şi-a respectat promisiunile faţă de ei.

Distribuitorii au precizat că, în prezent, stocurile de medicamente disponibile se află în farmacii, dar când acestea se vor epuiza, ei nu vor mai putea aproviziona piaţa. Aceştia au cerut ministrului Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, recalcularea preţului medicamentelor în funcţie de cursul valutar recent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici