DNA, despre raportul MCV: Sperăm ca instituţiile-cheie să acţioneze potrivit concluziilor raportului

DNA informează că procurorul-şef a luat cunoştinţă de raportul MCV şi că Direcţia rămâne angajată în continuare în combaterea corupţiei la nivel înalt, subliniind că speră ca instituţiile statului din România să acţioneze potrivit concluziilor raportului privind sistemul judiciar.

241 afișări
Imaginea articolului DNA, despre raportul MCV: Sperăm ca instituţiile-cheie să acţioneze potrivit concluziilor raportului

DNA, despre MCV: Sperăm ca instituţiile-cheie să acţioneze potrivit concluziilor raportului

„Conducerea D.N.A a luat la cunoştinţă de conţinutul raportului MCV publicat de Comisia Europeană la data de 13 noiembrie 2018. Se constată că în Raport, îndeplinirea obiectivului nr. 3 din MCV, intitulat Combaterea corupţiei la nivel înalt este pus în legătură de durabilitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ireversibilitatea luptei împotriva corupţiei. Raportat la acest aspect, DNA subliniază că va rămâne angajată în activitatea de combatere a corupţiei la nivel înalt, îndeplinindu-şi atribuţiile legale, cu profesionalism şi imparţialitate”, precizează DNA, printr-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, se apreciază că observaţiile exprimate în mod constant de Direcţie, în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar şi codurile penale, sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV.

„Instituţia tratează cu atenţie recomandările făcute de Comisia Europeană şi îţi exprimă speranţa ca instituţiile-cheie din România vor acţiona astfel încât “să facă dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi faţă de lupta împotriva corupţiei şi să acţioneze pentru refacerea capacităţii naţionale de garanţii, control şi echilibru”, potrivit concluziei Raportului”, mai spune DNA.

Precizările vin după ce Comisia Europeană a anunţat că adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România. În raportul MCV se recomandă suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. "Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Drept rezultat, cele 12 recomandări formulate în raportul din 2017 nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizării în cadrul MCV, aşa cum fixase obiectivul preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor", precizează Comisia Europeană.

Pentru remedierea situaţiei, Executivul UE recomandă României "să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă" aferente. De asemenea, Bucureştiul este îndemnat să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).

Comisia Europeană recomandă României "să suspende imediat toate procedurile în derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang înalt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici