DNA: Diaconescu a plăsmuit intrigi politice complicate şi s-a prezentat ca o victimă imaculată

Dan Diaconescu a plăsmuit complicate intrigi politice, prezentându-se ca o inocentă şi imaculată victimă a acestora cu scopul evident de a părea un apostol al luptei epice cu politicienii, imagine de care s-a folosit magistral pentru a-şi marca scopurile personale, susţin procurorii DNA.

80 afişări
Imaginea articolului DNA: Diaconescu a plăsmuit intrigi politice complicate şi s-a prezentat ca o victimă imaculată

DNA: Diaconescu a plăsmuit intrigi politice complicate şi s-a prezentat ca o victimă imaculată (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

În rechizitoriul prin care procurorii anticorupţie l-au trimisîn judecată pe patronul şi realizatorul OTV Dan Diaconescu,document obţinut de MEDIAFAX, procurorul îi citează, în preambul,pe pianistul Dan Grigore, pe comentatorul Cristian Tudor Popescusau pe filosoful Andrei Pleşu, folosindu-se de referiri ale celortrei la "fenomenul" şi conduita OTV, cu scopul de a creiona oimagine a inculpatului.

Procurorul de caz Gheorghe Bocşan afirmă apoi că, deşi nu existăacte care să ateste legătura executivă între Diaconescu şi OTV -singurele sale calităţi raportate la postul TV fiind acelea deproprietar al unei importante cote din părţile sociale şi derealizator de emisiuni, Diaconescu este "însuşi OTV".

"Parafrazându-l pe Flaubert, Diaconescu Cristian Dan este însuşipostul OTV - este creatorul lui, este vedeta ce îi susţineimaginea, este patronul (deţinând peste 80 la sută din părţilesociale pe care le administrează), este omul care decide, în fapt,politica de programe, este omul-orchestră", afirmă procurorulBucşan în rechizitoriul înaintat judecătorilor.

Pentru a sublinia puterea pe care "creaţia" lui, OTV, i-o dădealui Diaconescu, procurorul afirmă: "Presa este o a patra putere înstat, iar televiziunea este braţul ei armat". Mai mult, în opiniasa, o ameninţare serioasă din partea unei televiziuni "are putereade a îngrozi".

În acest cadru, procurorul descrie fapta de şantaj asupraprimarului din comuna Zărand, Ion Moţ, de care-i acuză peDiaconescu şi pe Doru Pârv, "de profesie clarvăzător".

Procurorul îşi construieşte acuzaţia aducând mai întâi argumentepentru a susţine că un reporter al OTV, Mihaela Moise, a fosttrimis de la Bucureşti, cu maşina postului, pentru a strânge"informaţii compromiţătoare" despre activitatea lui Ion Moţ.

Una dintre presupusele acuzaţii ale reporterului OTV la adresaprimarului de Zărand ar fi aceea că ar avea 70 de "căsuţe devacanţă" împreună cu fostul premier Adrian Năstase.

Simultan, soţia lui Moţ a devenit clienta serviciilor declarvăzător prestate de Doru Pârv, plătindu-i acestuia 25.000 deeuro pentru un ritual "exorcizant şi, probabil, expiatoriu" menitsă-l protejeze pe fiul ei de moartea într-un accident de maşină.Rechizitoriul descrie pe larg ritualul, în timpul căruia copilul,"aşezat pe un covor roşu", a fost înfăşurat cu trei feluri de aţăroşie de Doru Pârv, în timp ce clarvăzătorul "se mişca pe o orbităcirculară în jurul tânărului" intonând o "incantaţie" într-o limbă"irecognoscibilă".

Aflând de la rudele chestionate de jurnalistă în timpul viziteiei în Zărand despre demersul jurnalistic al OTV, primarul aîncercat să afle intenţiile celor de la postul de televiziune.Cunoscând relaţia soţiei sale cu Doru Pârv, primarul l-a contactatpe acesta, în vara lui 2009, pentru a-i cere lămuriri. Astfel, IonMoţ a aflat că tăcerea OTV-ului şi blocarea anchetei începuteîmpotriva sa costă 200.000 de euro, sumă scăzută însă, dupădiscuţii "la Bucureşti", până la 150.000 de euro.

A început un şir de discuţii şi negocieri redate de-a lungul azeci de pagini în rechizitoriul întocmit, protagoniştii acestorafiind Doru Pârv, primarul Ion Moţ, şoferul lui Dan Diaconescu, ofemeie "ruptă din dracu, de vreo 40 de kile" - aşa cum estedescrisă de Pârv - pe nume Diana Voiculescu, având funcţia de"directoare" la OTV şi patronul OTV însuşi.

Conform acestora, primarul din Zărand plăteşte rapid 40.000 deeuro, însă ajunge într-un impas în obţinerea restului de bani. Aparimpasuri, Diaconescu ajunge să comunice pe post că "urmează"dezvăluiri senzaţionale despre primarul din Zărand, se propunecedarea unor terenuri în locul banilor cash ceruţi însă cei acuzaţide şantaj nu acceptă, se discută codat, faţă în faţă, la telefon,prin sms-uri sau în maşini, toate convorbirile fiind interceptatede anchetatori, sesizaţi în urma denunţului lui Ion Moţ.

Într-una din conversaţii, Pârv îl anunţă pe Moţ că Diaconescu"nu duce mai departe contractul", mesaj tradus de Moţ prinîntrebarea "Şi Diaconescu vrea să dea alea?". "Da, măi, da' i-amdat 40.000. (...) No, spune-i că eu mă ţin de cuvânt, că nu-s acumacopil de două zile! Deci cum m-am ţinut de cuvânt până acuma, cănu... dacă aş avea, mâine dimineaţă i i-aş da. Că nu mă uit la ei,dracu' să-i ducă de bani".

Din discuţiile redate de procuror în rechizitoriu aparinformaţii şi despre un posibil "şantaj" la primarul Aradului,Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Băsescu, demersul fiind însăcondiţionat de rezultatul alegerilor din decembrie 2009.

Pentru a-l face pe primarul din comuna arădeană să înţeleagă lace se expune dacă nu se ţine de cuvânt şi nu plăteşte şi restul debani, Doru Pârv ajunge să-i spună acestuia, într-o discuţie, că OTVeste "ca un malaxor".

"Acolo ştii cum îi? Ca un malaxor. Când ai intrat te-a tocatDumnezău şi sufletul tău... şi mie nu-mi trăbă aşa ceva", îi spunePârv lui Moţ.

Pârv ajunge chiar să-i recomande primarului Moţ diverşi agenţiimobiliari care să-l ajute să vândă din sutele de hectare de terenagricol pe care le deţine în zonă pentru a plăti diferenţa dindatoria către Diaconescu.

Banii aşteptaţi de la Moţ sunt luaţi în discuţie de Diaconescuşi directorul general al OTV, Diana Voiculescu, într-o discuţiedespre situaţia financiată a postului TV, redată şi ea înrechizitoriu.

Moţ nu a mai apucat să plătească restul de bani către Diaconescuşi OTV, atât şeful postului cât şi Doru Pârv fiind reţinuţi şi apoiarestaţi.

Într-o altă secţiune a rechizitoriului, procurorul vorbeştedespre cea de-a doua acuzaţie de şantaj la adresa lui Diaconescu,asupra organizatorilor jocului Eurotombola.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici