DNA: Diaconescu a plăsmuit intrigi politice complicate şi s-a prezentat ca o victimă imaculată

Dan Diaconescu a plăsmuit complicate intrigi politice, prezentându-se ca o inocentă şi imaculată victimă a acestora cu scopul evident de a părea un apostol al luptei epice cu politicienii, imagine de care s-a folosit magistral pentru a-şi marca scopurile personale, susţin procurorii DNA.

131 afișări
Imaginea articolului DNA: Diaconescu a plăsmuit intrigi politice complicate şi s-a prezentat ca o victimă imaculată

DNA: Diaconescu a plăsmuit intrigi politice complicate şi s-a prezentat ca o victimă imaculată (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

În rechizitoriul prin care procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe patronul şi realizatorul OTV Dan Diaconescu, document obţinut de MEDIAFAX, procurorul îi citează, în preambul, pe pianistul Dan Grigore, pe comentatorul Cristian Tudor Popescu sau pe filosoful Andrei Pleşu, folosindu-se de referiri ale celor trei la "fenomenul" şi conduita OTV, cu scopul de a creiona o imagine a inculpatului.

Procurorul de caz Gheorghe Bocşan afirmă apoi că, deşi nu există acte care să ateste legătura executivă între Diaconescu şi OTV - singurele sale calităţi raportate la postul TV fiind acelea de proprietar al unei importante cote din părţile sociale şi de realizator de emisiuni, Diaconescu este "însuşi OTV".

"Parafrazându-l pe Flaubert, Diaconescu Cristian Dan este însuşi postul OTV - este creatorul lui, este vedeta ce îi susţine imaginea, este patronul (deţinând peste 80 la sută din părţile sociale pe care le administrează), este omul care decide, în fapt, politica de programe, este omul-orchestră", afirmă procurorul Bucşan în rechizitoriul înaintat judecătorilor.

Pentru a sublinia puterea pe care "creaţia" lui, OTV, i-o dădea lui Diaconescu, procurorul afirmă: "Presa este o a patra putere în stat, iar televiziunea este braţul ei armat". Mai mult, în opinia sa, o ameninţare serioasă din partea unei televiziuni "are puterea de a îngrozi".

În acest cadru, procurorul descrie fapta de şantaj asupra primarului din comuna Zărand, Ion Moţ, de care-i acuză pe Diaconescu şi pe Doru Pârv, "de profesie clarvăzător".

Procurorul îşi construieşte acuzaţia aducând mai întâi argumente pentru a susţine că un reporter al OTV, Mihaela Moise, a fost trimis de la Bucureşti, cu maşina postului, pentru a strânge "informaţii compromiţătoare" despre activitatea lui Ion Moţ.

Una dintre presupusele acuzaţii ale reporterului OTV la adresa primarului de Zărand ar fi aceea că ar avea 70 de "căsuţe de vacanţă" împreună cu fostul premier Adrian Năstase.

Simultan, soţia lui Moţ a devenit clienta serviciilor de clarvăzător prestate de Doru Pârv, plătindu-i acestuia 25.000 de euro pentru un ritual "exorcizant şi, probabil, expiatoriu" menit să-l protejeze pe fiul ei de moartea într-un accident de maşină. Rechizitoriul descrie pe larg ritualul, în timpul căruia copilul, "aşezat pe un covor roşu", a fost înfăşurat cu trei feluri de aţă roşie de Doru Pârv, în timp ce clarvăzătorul "se mişca pe o orbită circulară în jurul tânărului" intonând o "incantaţie" într-o limbă "irecognoscibilă".

Aflând de la rudele chestionate de jurnalistă în timpul vizitei ei în Zărand despre demersul jurnalistic al OTV, primarul a încercat să afle intenţiile celor de la postul de televiziune. Cunoscând relaţia soţiei sale cu Doru Pârv, primarul l-a contactat pe acesta, în vara lui 2009, pentru a-i cere lămuriri. Astfel, Ion Moţ a aflat că tăcerea OTV-ului şi blocarea anchetei începute împotriva sa costă 200.000 de euro, sumă scăzută însă, după discuţii "la Bucureşti", până la 150.000 de euro.

A început un şir de discuţii şi negocieri redate de-a lungul a zeci de pagini în rechizitoriul întocmit, protagoniştii acestora fiind Doru Pârv, primarul Ion Moţ, şoferul lui Dan Diaconescu, o femeie "ruptă din dracu, de vreo 40 de kile" - aşa cum este descrisă de Pârv - pe nume Diana Voiculescu, având funcţia de "directoare" la OTV şi patronul OTV însuşi.

Conform acestora, primarul din Zărand plăteşte rapid 40.000 de euro, însă ajunge într-un impas în obţinerea restului de bani. Apar impasuri, Diaconescu ajunge să comunice pe post că "urmează" dezvăluiri senzaţionale despre primarul din Zărand, se propune cedarea unor terenuri în locul banilor cash ceruţi însă cei acuzaţi de şantaj nu acceptă, se discută codat, faţă în faţă, la telefon, prin sms-uri sau în maşini, toate convorbirile fiind interceptate de anchetatori, sesizaţi în urma denunţului lui Ion Moţ.

Într-una din conversaţii, Pârv îl anunţă pe Moţ că Diaconescu "nu duce mai departe contractul", mesaj tradus de Moţ prin întrebarea "Şi Diaconescu vrea să dea alea?". "Da, măi, da' i-am dat 40.000. (...) No, spune-i că eu mă ţin de cuvânt, că nu-s acuma copil de două zile! Deci cum m-am ţinut de cuvânt până acuma, că nu... dacă aş avea, mâine dimineaţă i i-aş da. Că nu mă uit la ei, dracu' să-i ducă de bani".

Din discuţiile redate de procuror în rechizitoriu apar informaţii şi despre un posibil "şantaj" la primarul Aradului, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Băsescu, demersul fiind însă condiţionat de rezultatul alegerilor din decembrie 2009.

Pentru a-l face pe primarul din comuna arădeană să înţeleagă la ce se expune dacă nu se ţine de cuvânt şi nu plăteşte şi restul de bani, Doru Pârv ajunge să-i spună acestuia, într-o discuţie, că OTV este "ca un malaxor".

"Acolo ştii cum îi? Ca un malaxor. Când ai intrat te-a tocat Dumnezău şi sufletul tău... şi mie nu-mi trăbă aşa ceva", îi spune Pârv lui Moţ.

Pârv ajunge chiar să-i recomande primarului Moţ diverşi agenţi imobiliari care să-l ajute să vândă din sutele de hectare de teren agricol pe care le deţine în zonă pentru a plăti diferenţa din datoria către Diaconescu.

Banii aşteptaţi de la Moţ sunt luaţi în discuţie de Diaconescu şi directorul general al OTV, Diana Voiculescu, într-o discuţie despre situaţia financiată a postului TV, redată şi ea în rechizitoriu.

Moţ nu a mai apucat să plătească restul de bani către Diaconescu şi OTV, atât şeful postului cât şi Doru Pârv fiind reţinuţi şi apoi arestaţi.

Într-o altă secţiune a rechizitoriului, procurorul vorbeşte despre cea de-a doua acuzaţie de şantaj la adresa lui Diaconescu, asupra organizatorilor jocului Eurotombola.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici