Doar cinci din cele 67 de foste spitale au fost transformate în cămine de bătrâni

Primele şapte spitale transformate în cămine de bătrâni, din cele 67 desfiinţate, ar fi trebuit să primească, începând de vineri, primii beneficiari, însă doar cinci dintre ele au reuşit să respecte termenele stabilite, a declarat vineri secretarul de stat din Ministerul Muncii Nicolae Ivăşchescu.

551 afișări
Imaginea articolului Doar cinci din cele 67 de foste spitale au fost transformate în cămine de bătrâni

Doar cinci din cele 67 de foste spitale au fost transformate în cămine de bătrâni (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cele două unităţi care au primit finanţare şi nu au reuşit să finalizeze lucrările sunt în judeţul Teleorman, unde reprezentaţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) au mers, vineri, să atragă atenţia că pot pierde finanţarea.

Secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu a precizat că sunt şapte unităţi sanitare care au solicitat finanţare de la 1 aprilie şi care vineri ar fi trebuit să primească beneficiarii.

"Începând de astăzi, în mod normal, toate aceste unităţi ar fi trebuit să aibă persoane vârstnice în îngrijire şi să primească sumele de bani în continuare, în funcţie de numărul de beneficiari. După cum vedeţi, la Teleorman, cele două unităţi, Furculeşti şi Cervenia, nu respectă aceste standarde. Abia au început lucrările. În ambele locaţii abia au fost licitaţiile încheiate şi au început lucrările. Ei beneficiază acum de o perioadă de 60 de zile, până la 1 septembrie, când mai pot să lucreze şi să sperăm că termină. Pe această perioadă nu mai beneficiază de bani de la bugetul de stat pentru plata angajaţilor şi pentru utilităţi", a declarat Nicolae Ivăşchescu.

Potrivit acestuia, de la 1 septembrie se vor da sumele de bani în funcţie de numărul de beneficiari, pentru fiecare persoană îngrijită într-un astfel de centru fiind alocată suma de 1.416 lei.

"Liste în aşteptare şi solicitări sunt. La Furculeşti sunt 40 de solicitări, la Cervenia 53, deci peste numărul de locuri. Guvernul a alocat aceşti bani, în total 200 de miliaone de lei pentru cele 67 de unităţi sanitare şi până la 31 decembrie 2013. După cum vedeţi, Guvernul a alocat banii, dar e greu şi de cheltuit şi de respectat termenele. Ne pare foarte rău pentru că, începând de astăzi, un număr de bătrâni ar fi putut beneficia de condiţiile oferite într-un astfel de centru", a mai spus Ivăşchescu.

La Cervenia, deşi nu erau finalizate lucrările, existau câţiva beneficiari, secretarul de stat precizând că aceştia nu aveau ce căuta acolo.

Directorii celor două unităţi sanitare s-au plâns de procedura greoaie privind achiziţiile publice. Ivăşchescu a precizat însă că mediatizarea acestui program a început încă din februarie, iar dacă procedurile ar fi fost demarate încă de atunci nu s-ar fi ajuns în situaţia actuală.

"Din cele şapte unităţi sanitare care au depus pe 1 aprilie, acestea două sunt mai întârziate, celelalte cinci pot primi beneficiarii. Cele cinci unităţi sunt în judeţele Buzău, Caraş-Severin, Neamţ, Sălaj. Mai avem două solicitări, Alba şi Botoşani, care au început puţin mai târziu şi termenul de 90 de zile expiră pe 5 august", a mai spus secretarul de stat.

Ivăşchescu a adăugat că s-a deplasat în judeţul Teleorman pentru a atrage atenţia că pe 1 septembrie celor două unităţi li se va rezilia contractul şi nu vor mai beneficia de acest program.

"Se vor pierde banii plătiţi pe cele trei luni de zile, pentru plata angajaţilor şi a utilităţilor. La Cervenia avem în prima lună 63.000 de lei, în a doua 53.000 de lei, iar la Furculeşti 46.000 de lei în ambele luni. Acum se decontează a treia lună", a spus Ivăşchescu.

Referitor la celelalte 60 de unităţi, Ivăşchescu a precizat că la Ministerul Muncii mai sunt depuse 13 solicitări.

"Ne-am dori foarte mult ca toate cele 67 de unităţi să facă solicitare şi să poată fi transformate. Noi nu vrem să pierdem aceste sume de bani, de aceea şi venim pe teren şi atragem atenţia că este foarte important să finalizeze şi să nu aruncăm banii pe fereastră. Cele două unităţi din Teleorman mai au o perioadă de graţie de 60 de zile", a mai spus demnitarul.

Întrebat cine va răspunde în cazul în care lucrările nu vor fi finalizate până la 1 septembrie, secretarul de stat a declarat că unităţile nu sunt în subordinea MMFPS, ci a consiliilor judeţene, care ar trebui să se implice mai mult ca aceşti bani să nu fie aruncaţi degeaba.

"Fostele spitale care pierd finanţarea de la Ministerul Muncii nu vor mai putea beneficia de bani de la Guvern, dar vor putea să funcţioneze dacă consiliul local va finanţa toate cheltuielile", a mai spus secretarul de stat.

În prezent sunt 132 de cămine pentru bătrâni, dintre care 78 de stat şi 54 private, cu 1.818 beneficiari, potrivit Ministerului Muncii.

"Căminele publice sunt extrem de aglomerate şi pot găzdui doar 5.323 de vârstnici. Prin grăbirea lucrărilor, 4.800 de bătrâni care acum dorm pe străzi ori nu se pot hrăni şi îngriji singuri, pot primi un adăpost", a precizat MMFP.

Din 1 aprilie, 67 de spitale au fost închise, Ministerul Sănătăţii propunând reorganizarea lor în cămine de bătrâni. Angajaţii din aceste unităţi sanitare au fost redistribuţi în alte spitale sau au putut opta să rămână în unităţile reprofilate.

Program de interes naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" se derulează pe o perioadă de 33 de luni, începând cu data de 1 aprilie 2011, pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice lipsite de susţinători legali care nu-şi pot asigura întreţinerea completă şi care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire şi tratament, în sistem rezidenţial, în cămine specializate.

Acordarea de finanţare se realizează în baza dosarelor de solicitare a finanţării, întocmite potrivit prevederilor legale şi înaintate MMFPS de către autorităţile administraţiei publice locale care vor administra şi finanţa noile cămine, după verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi în temeiul contractelor încheiate.

Pe o perioadă de 90 de zile de la data încheierii contractului se acordă finanţare din Program pentru acoperirea cheltuielilor curente de funcţionare, inclusiv a cheltuielilor de personal normat. Ulterior expirării celor 90 de zile, finanţarea continuă, fiind asigurată la standardul de cost înmulţit cu numărul de beneficiari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici