Documente din perioada 1956-1989 ar putea fi desecretizate

Decrete ale Consiliului de Stat din perioada 1956-1989 şi decrete prezidenţiale adoptate între 1974-1989, clasificate ca "secret" sau "secret de serviciu", ale căror termene de clasificare au expirat, ar putea fi desecretizate, potrivit unui proiect de hotărâre.

203 afișări
Imaginea articolului Documente din perioada 1956-1989 ar putea fi desecretizate

Documente din perioada 1956-1989 ar putea fi desecretizate

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre elaborat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, în păstrarea Arhivelor Naţionale se află decrete ale Consiliului de Stat emise în perioada 1956-1989 şi decrete prezidenţiale adoptate în perioada 1974-1989, clasificate "secret", ale căror termene de clasificare au expirat, respectiv clasificate "secret de serviciu".

Iniţiatorii proiectului arată că, în prezent, decretele Consiliului de Stat şi decretele prezidenţiale sunt solicitate atât de cercetătorii de la Sala de studiu a Arhivelor Naţionale, cât şi de persoanele fizice sau juridice cărora le sunt necesare în vederea valorificării drepturilor prevăzute de lege.

În urma declasificării, se va putea asigura accesul liber al persoanelor interesate la informaţiile de interes public cuprinse în decretele Consiliului de Stat şi în decretele prezidenţiale, se mai arată în nota de fundamentare.

Aceste acte normative vor fi gestionate de către Arhivele Naţionale şi după desecretizare.

"Existenţa unui număr mare de file şi schiţe determină impedimente de natură tehnico-redacţională, care fac imposibilă publicarea decretelor în Monitorul Oficial al României, Partea I", potrivit notei de fundamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici