Doi dintre membrii comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, revocaţi din funcţie

Doi dintre membrii comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova au fost revocaţi din funcţie, marţi, de Consiliul Judeţean Prahova, unul dintre ei pentru că este arestat preventiv într-un dosar instrumentat de DNA, iar al doilea fiindcă a fost trimis în judecată pentru conflict de interese.

519 afișări
Imaginea articolului Doi dintre membrii comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, revocaţi din funcţie

Doi dintre membrii comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, revocaţi din funcţie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Consilierii judeţeni din Prahova au votat, marţi, revocarea din funcţie a doi dintre membrii comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, respectiv un psiholog şi un asistent social, cele două persoane revocate fiind cercetate pentru fapte penale.

Astfel, în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean Prahova a fost revocată din funcţie Borcan Ioana, psiholog, arestată preventiv în urmă cu mai puţin de două săptămâni, într-un dosar instrumentat de DNA, care o acuză de comiterea mai multor fapte de corupţie. Ioana Borcan a fost ridicată de către procurorii DNA şi arestată preventiv în 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2012, Ioana Borcan, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a primit, prin intermediar, suma totală de 13.200 de lei, în mai multe tranşe, "pentru ca, în virtutea atribuţiilor de serviciu, să dispună încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor de handicap pentru un număr de 21 de persoane".

Anchetatorii mai susţin că, în perioada 2009-2012, Borcan a contribuit la eliberarea, în mod ilegal, a 49 de certificate de încadrare în grad de handicap.

"Toate aceste persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor şi, implicit, nu aveau dreptul la beneficiile prevăzute în lege pentru gradul de handicap stabilit, astfel că au obţinut, în mod ilegal, suma totală de 475.000 lei, reprezentând indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de însoţitor şi bugete complementare personale", au precizat procurorii anticorupţie.

În acelaşi dosar a fost reţinută şi arestată preventiv o altă persoană, asistent medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Tot în acelaşi dosar este arestată preventiv fosta preşedintă a comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, medicul Viorica Oniga.

Cel de-al doilea membru al comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova revocat marţi din funcţie este Baroian Ştefania Simona, de profesie asistent social, trimisă în judecată pentru conflict de interese, procesul aflându-se pe rolul curţii de Apel Ploieşti.

Potrivit secretarului Consiliului Judeţean Prahova, Mihail Pavel, Baroian Ştefania a fost revocată din funcţie pe motiv că a fost trimisă în judecată sub acuzaţia de conflict de interese, după ce a semnat eliberarea unui certificat de handicap al cărui beneficiar este soţul său. Procesul se află pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, iar la primul termen inculpata a cerut o amânare pentru lipsă de apărare, iar la termenul al doilea avocatul său nu s-a putut prezenta la proces. Un nou termen din acest dosar a fost stabilit pentru data de 26 septembrie.

Tot la Curtea de Apel Ploieşti s-a judecat şi procesul în care a fost trimisă în judecată fosta preşedintă a comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Vorica Oniga, care luna trecută a fost condamnată la opt luni de închisoare pentru conflict de interese, după ce a semnat eliberarea de certificate de handicap pentru soţul şi fiul său, care au beneficiat de indemnizaţii în baza certificatelor semnate de Oniga.

Tot marţi, Consiliul Judeţean Prahova a votat numirea în funcţia de director executiv al DGASPC Prahova a medicului Alexandru Băloi.

Băloi, care este directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, a fost detaşat pentru o perioadă de şase luni la conducerea DGASPC Prahova. Funcţia de director executiv al acestei instituţii a rămas vacantă la începutul lunii iunie, după ce Consiliul Judeţean Prahova a suspendat-o din funcţie pe fosta directoare, Vasilica Florea, în urma scandalului izbucnit la DGASPC Prahova, după ce s-a constatat că persoane nedeplasabile erau obligate să se prezinte pentru evaluare la sediul instituţiei.

Viorica Oniga, fosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova, a fost arestată preventiv în 28 mai, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, Oniga a primit, în mod repetat, de la Georgeta Oprea şi de la alţi cinci intermediari, între care inculpaţii Sorin Octavian Gabor şi Georgeta Neacşu, ambii arestaţi preventiv în cauză, bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 de lei. În schimbul banilor, Oniga a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.

Cele 68 de persoane au primit pe nedrept indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 de lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile, susţin procurorii.

Consiliul Judeţean Prahova a revocat-o pe Oniga din funcţia de preşedinte al comisiei pe care a condus-o din anul 2005, locul său fiind luat de un medic care în ultimii zece ani a lucrat într-un centru pentru persoane cu handicap aflat în subordinea DGASPC Prahova.

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova este formată din cinci persoane, respectiv preşedintele, care este medic angajat al DGASPC Prahova, şi patru membri, între care un medic angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, un psiholog, un asistent social şi un reprezentant desemnat de organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în beneficiul persoanelor cu handicap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici