Doisprezece membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost reţinuţi

Un număr de 12 membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost reţinuţi de procurorii bucureşteni, marţi seară, în urma audierilor dintr-un dosar de cămătărie, spălare de bani, şantaj şi tâlhărie.

613 afișări
Imaginea articolului Doisprezece membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost reţinuţi

Nouă membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost reţinuţi (Imagine: Mediafax Foto)

Iniţial, procurorii au reţinut nouă persoane, dispunând ulterior aceeaşi măsură preventivă faţă de alţi trei membri ai grupărilor.

Membrii grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost duşi marţi la audieri în urma unor percheziţii la 40 de adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa şi Dâmboviţa.

Percheziţiile au fost făcute într-un dosar în care Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în cursul lunii mai, începerea urmăririi penale faţă de 17 persoane, pentru cămătărie, spălare a banilor, şantaj şi tâlhărie.

"Activitatea infracţională a constat, în principal, în acordarea de împrumuturi cu camătă, respectiv sume mari de bani (de nivelul miilor, zecilor şi chiar sutelor de mii de euro) pentru perioade scurte de timp (dobânda depăşind în unele situaţii suma împrumutată), către persoane care practică jocuri de noroc la cazinouri, iar în cazurile în care sumele nu erau restituite la termen învinuiţii exercitau presiuni (inclusiv ameninţări cu acte de violenţă fizică) în acest sens", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei şi Poliţiei Române.

Potrivit unor surse din Poliţie, printre cei ridicaţi, marţi dimineaţă, de anchetatori sunt Aurel, Emil şi Costel Răducanu, cunoscuţi în lumea interlopă ca "fraţii Caran", şi pe Licuţă Udilă, liderul clanului Vancică.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au sigilat pentru verificări aproximativ zece autoturisme de lux care ar fi fost lăsate gaj de persoanele care împrumutau bani de la aceştia. Unele dintre maşinile indisponibilizate de anchetatori erau conduse de cămătari şi au dat de bănuit în momentul în care poliţiştii şi procurorii au constatat că acestea nu le aparţineau lor, ci altor persoane, au precizat sursele citate.

Membrii grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică mergeau aproape în fiecare seară la cazinouri, fiind consideraţi de angajaţi "de-ai casei", şi împrumutau bani cu dobânzi care ajungeau până la 250 la sută, potrivit procurorilor Parchetului Capitalei.

"Odată ce clienţii în cauză se aflau în pierdere, cămătarii le puneau la dispoziţie sumele de bani solicitate, urmând ca acestea să fie, ulterior, restituite împreună cu dobânda impusă (camătă)", s-a arătat într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei şi Poliţiei Române, remis agenţiei MEDIAFAX.

Membrii grupărilor au obţinut sume uriaşe din cămătărie, Costel Caran reuşind să-şi construiască o vilă care l-a costat aproximativ 1,6 milioane de euro, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.

Potrivit anchetatorilor, persoanele împrumutate de membrii grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică erau ameninţate frecvent să dea înapoi banii primiţi şi "dobânda" aferentă prin expresia "se va pune capăt prieteniei", ce arăta că sunt dispuşi la violenţe dacă nu li se plăteşte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici