Video Domeniile care primesc o indemnizaţie de şomaj redusă

  • Lucrătorii din construcţii iau un şomaj cu câteva sute de lei mai mic decât ar fi trebuit
  • Guvernul reduce indemnizaţia de şomaj pentru angajaţii care erau scutiţi de unele impozite
  • Salariul minim brut în construcţii e 3.000/ lună, mai mare decât cel pe economie
589 afișări

Dacă anul trecut îi invidiai pe cei care lucrează în construcţii sau în IT, pentru că beneficiau de reduceri la taxe şi impozite, să ştii că acum ei au cel mai mult de suferit.

O ordonanţă de urgenţă publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial reduce indemnizaţiile de şomaj pentru anumite categorii de angajaţi care şi-au pierdut în această perioadă locul de muncă. Iar IT-iştii şi cei care lucrau în construcţii sunt direct afectaţi, pentru că în cazul lor, indemnizaţia de şomaj se calculează diferit.

Concret, un muncitor din construcţii care câştiga 3.000 de lei brut pe lună va primi o indemnizaţie de şomaj de aproximativ 1.300 de lei net. Cam cu 500 de lei mai puţin decât un angajat cu acelaşi venit lunar brut, dar din alt domeniu. 

Mihaela Colesnic, manager calculatorvenituri.ro: Dacă ar fi beneficiat de facilităţi fiscale, ar fi luat 1.772 de lei net

Sectorul construcţiilor este printre cele ma afectate de criză şi nu sunt deloc puţini cei care şi-au pierdut în această perioadă locul de muncă.

Laurenţiu Plosceanu, preşedinte Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii: După evidenţele pe care le avem acum, cifra e undeva în zona la 30.000 care sunt în şomaj tehnic. Până la urmă, 75% ar trebui să se aplice la un salariu care a fost majorat anul trecut. Noi nu am avut până acum plângeri din zona salariaţilor care să pună în discuţie cuantumul acestor plăţi, mai ales că ele sunt pe o perioadă limitată, până la jumătatea lunii viitoare, cel mult.

Angajaţii din şomaj tehnic şi românii care s-au întors din străinătate vor asigura forţa de muncă viitoare în construcţii, cred antreprenorii.

În ceea ce-i priveşte pe cei din domeniul IT, aproape 200.000 la număr, ei sunt până acum feriţi de criză. În plus, încă din anii 2.000 sunt scutiţi de impozitul pe venit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici