Dominic Fritz, după OUG-ul austerităţii: Au ajuns să taie curentul pe stradă

Primarul Timişoarei Dominic Fritz spune că ordonanţa Guvernului care prevede tăierea chelutielilor va avea „consecinţe catastrofale” pentru multe oraşe şi mai ales pentru Timişoara, care este în 2023 Capitală Culturală Europeană.

204 afișări
Imaginea articolului Dominic Fritz, după OUG-ul austerităţii: Au ajuns să taie curentul pe stradă

Dominic Fritz, după OUG-ul austerităţii: Au ajuns să taie curentul pe stradă

„Au început să discute despre tăierea pensiilor speciale şi au ajuns să taie curentul pe stradă. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului trecută ieri are consecinţe catastrofale pentru multe oraşe, dar mai ales pentru Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2023. Concret, Guvernul ne impune să tăiem 10% din cheltuielile cu <bunuri şi servicii> deja bugetate pentru anul 2023. Pentru Timişoara asta înseamnă peste 36 de milioane de lei”, a scrsi sâmbătă pe Facebook Dominic Fritz.

Conform acestuia, „bunuri şi servicii” nu înseamnă pixuri şi scaune pentru funcţionari, ci şi bani pentru iluminat public, pentru reparaţii drumuri, pentru finanţarea proiectelor culturale, pentru întreţinerea spaţiilor verzi sau factura la curăţenia stradală.

„În plină capitală culturală, suntem forţaţi nu doar să oprim o parte din finanţările culturale, ci să tăiem din cheltuieli care fac ca vizitatorii să fie primiţi într-un oraş curat şi îngrijit. Tăierile pentru toate aceste servicii publice vor fi resimţite mult mai tare decât doar cu 10%. Pentru că aproape jumătate de an a trecut deja, banii s-au cheltuit la nivelul bugetat, deci <economia> de 10% din bugetul anual trebuie făcută din sumele rămase pentru a doua jumătate: adică tăierile reale se apropie de 20%. Cât de absurd e asta în contextul unei inflaţii de peste 15%? Cum să dăm mai puţini bani pentru drumuri şi iluminat dacă facturile de fapt au crescut?”, a mai scris primarul Timişoarei.

Aceasta susţine că „niciun leu din aceste <economii> nu va acoperi gaura din bugetul de stat. Oricum putem să cheltuim doar din veniturile proprii, adică din taxele şi impozitele locale şi din impozitul pe veniturile muncite de timişoreni”.

„Cu această decizie am văzut un guvern ori inconştient, ori incompetent, ori iresponsabil, ori toate trei. Un guvern care crede că prosteşte populaţia cu o soluţie miraculoasă care ar acoperi gaura de 20 de miliarde de la bugetul de stat, dar tot ce face este să arunce bugetele locale în haos”, a adăugat Fritz.

Executivul a aprobat, vineri, ordonanţa de urgenţă care reduce cheltuielile bugetare.

„Am adoptat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public. Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, au apărut şi câteva modificări. Pe scurt – stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură, birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici