Dosarul ALEGERILOR din 2009. Procurorii au cerut ACTE de la AEP, Curtea Constituţională, STS şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti

Procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituţională a României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în dosarul privind alegerile din 2009, au precizat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

900 afișări
Imaginea articolului Dosarul ALEGERILOR din 2009. Procurorii au cerut ACTE de la AEP, Curtea Constituţională, STS şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti

Dosarul ALEGERILOR din 2009. Procurorii au cerut ACTE de la AEP, Curtea Constituţională, STS şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti

De la fiecare instituţie au fost cerute date specifice, au precizat sursele citate. De la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti datele solicitate au legătură cu existenţa plângerilor privind fraude electorale.

În această cauză a fost audiat, ca martor, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a precizat, joi, că infracţiunile de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, pentru care s-a început urmărirea penală in rem în dosarul privind alegerile din decembrie 2009, se prescriu în termen de 10, respectiv 8 ani.

Toodată, liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, joi, că şi preşedintele Klaus Iohannis ar putea fi audiat de către Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, dacă se va ajunge la concluzia că această audiere este una importantă. În replică, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale a declarat vineri că o comisie parlamentară nu poate să ancheteze o cauză aflată deja ”pe masa unei instanţe”, precizând că nu există ”niciun fel de invitaţie adresată domnului preşedinte de a participa la o astfel de şedinţă”.

PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Ponta, despre ancheta alegerilor din 2009: Va fi o anchetă politică; nu tot ce e politic e şi penal

Fostul premier Victor Ponta a declarat, miercuri, referindu-se la Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor prezidenţiale din 2009, solicitată de majoritatea parlamentară PSD- ALDE, că Parlamentul face anchete politice şi că nu tot ce e politic e şi penal.

„E logic ca o comisie parlamentară să poată face anchetă în paralel cu Parchetul pentru că procurorii anchetează nişte fapte penale prevăzute de Codul penal - lăsând la o parte faptul că nu am înţeles ce anchetează acum, dar poate ştiu ei mai bine. Eu, de exemplu, nu cred că e o infracţiune în Codul penal că s-au strâns nişte oameni acasă la cineva. Parlamentul face anchete politice, că Parlamentul e o structură politică aleasă politic de către cetăţenii acestei ţări”, a spus Ponta.

„Deci nu se bat cap în cap şi nici nu se blochează una pe alta, cum a încercat Parchetul General să o blocheze pe asta. Poate Parchetul nu găseşte nimic din punct de vedere penal, dar semnificaţia politică e foarte mare. Nu tot ce e politic e şi penal şi ce-i penal e şi politic. Asta încercăm să-i explicăm şi doamnei Kovesi, că dânsa confuzează mereu politicul cu penalul. Ce politicieni nu-i plac, sunt penali”, a adăugat Ponta.

El a spus că vrea să fie audiat de către această Comisie pentru a se afla cum a ieşit Traian Băsescu preşedinte în 2009.

„Vreau să vin, să se facă comisia, să mă cheme şi ca să lămuresc pentru cei care au nelămuriri. Luni, după alegeri, eu am şi plecat din ţară, nu ştiu exact ce s-a întâmplat după. Eu pot să merg şi voi merge la comisie să spun tot ce ştiu legat de până duminică noapte, până luni. După aceea nu mai ştiu exact ce s-a întâmplat, dar recunosc că aş vrea să aflu ca cetăţean al României, ca om care a vrut să nu iasă Băsescu preşedinte, vreau şi eu să ştiu cum a ieşit, că nu înţeleg nici acum”, a mai spus Ponta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici