Dosarul ANRP: DNA cere pedeapsă maximă cu închisoare pentru Alina Bica şi "în limite reduse" pentru Dorin Cocoş/ Fosta şefă DIICOT, aflată în Costa Rica, solicită încetarea procesului. Instanţa supremă va pronunţa o primă sentinţă pe 29 mai

La ultimul termen în dosarul ANRP de la ÎCCJ, în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş sunt acuzaţi de fapte de corupţie, procurorul DNA a cerut pedepse cu exeucutare pentru toţi inculpaţii din această cauză, cu excepţia celui din urmă, pentru care a propus suspendarea. Instanţa supremă va pronunţa o primă sentinţă pe 29 mai.

1891 afişări
Imaginea articolului Dosarul ANRP: DNA cere pedeapsă maximă cu închisoare pentru Alina Bica şi "în limite reduse" pentru Dorin Cocoş/ Fosta şefă DIICOT, aflată în Costa Rica, solicită încetarea procesului. Instanţa supremă va pronunţa o primă sentinţă pe 29 mai

Dosarul ANRP: DNA cere pedeapsă maximă cu închisoare pentru Alina Bica şi "în limite reduse" pentru Dorin Cocoş

Magistraţii ÎCCJ vor pronunţa sentinţa în 29 mai, în dosarul ANRP, în care fosta şefă DIICOT, Alina Bica, şi Dorin şi Alin Cocoş sunt acuzaţi de fapte de corupţie, decizia nefiind definitivă. La ultimul cuvânt, din ultimul termen de miercuri, Dorin Cocoş a cerut să fie condamnat.

“Vă rog să mă condamnaţi pentru cele două fapte recunoscute în faţa dumneavoastră şi în faţa procurorului, cele de trafic de influenţă şi dare de mită. Am beneficiat de un milion de euro, am făcut reducerea pentru Alina Bica. Vă rog să îmi acordaţi beneficiile de recunoaştere a vinovăţiei. Că e dare de mită, că e dare de foloase necuvenite, dumneavoastră ştiţi. Vă rog să faceţi contopire cu pedeapsa respectivă (din dosarul Microsoft, n.r.)”, a spus Dorin Cocoş în faţă magistraţilor ICCJ.

La rândul său, Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, a spus că în activitatea sa a respectat regulamentul.

“Sunt de acord cu avocatul, nu am făcut nicio infracţiune, am respectat regulamentele, nu am urmărit prejudicierea bugetului de stat, nu am cunoscut beneficiarul, evaluatorul şi nu am influenţat niciodată niciun membru. Expertul a fost convingător şi cei din comisie au fost lămuriţi. Vă rog să dispuneţi achitarea, sunt nevinovată”, a spus aceasta în ultimul cuvânt.

Tot în ultimul cuvânt, omul de afaceri Stelian Gheorghe a spus că e dispus să plătească prejudiciul.

“Îmi pare rău pentru această situaţie, nu mă consider vinovat pentru două acte notariale depuse prin mine, am colaborat cu organele judiciare şi nu am minţit cu nimic. Am uitat să spun ceva important: nu am cerut nimănui nimic, eu am încasat banii şi dacă e un prejudiciu, eu o să îl plătesc”, a promis Stelian Gheorghe.

Pentru fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită, procurorul a cerut pedeapsă privativă de liberate orientată spre maxim, adica 10 ani, iar pentru Dorin Cocoş, tot pedeapsă cu executare, însă „situate în limite reduse”. Pentru Oana Vasilescu (fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP) şi Lăcrămioara Alexandru (fost vicepreşedinte al ANAF), pedepsele recomandate au fost tot cu executare, însă orientate spre minim.

Alina Bica a cerut încetarea procesului ANRP motivând că dosarul a pornit de la sesizarea SRI

Avocatul Alinei Bica a cerut, miercuri, la ultimul termen din dosarul în care fosta şefă a DIICOT este acuzată de corupţie, încetarea procesului penal, întrucât cauza a pornit de la o sesizare a SRI, iar o decizie CCR arată că faptele de corupţie nu sunt ameninţări la siguranţa naţională.

Avocatul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, a cerut, miercuri, la ultimul termen din dosarul ANRP, în care aceasta este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, încetarea procesului penal. Apărătorul a subliniat că motivul cererii sale îl reprezintă faptul că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a SRI, precizând că o decizie de anul acesta a CCR arată că faptele de corupţie nu pot fi calificate drept ameninţări la siguranţa naţională.

Acesta a mai punctat că sesizarea DNA, bazată pe informarea de la SRI, care ar fi fost emisă cu încălcarea legii securităţii naţionale, este lovită de nulitate.

„Vă rugăm să dispuneţi încetarea procesului penal, (...) am avut de-a face cu o sesizare a SRI. Întrucât actul de sesizare este lovit de nulitate, soluţia este să încetaţi procesul penal. (...) Apreciem că fapta de luare de mită nu există, iar pentru abuz în serviciu considerăm că fapta nu e prevăzută de legea penală. (...) Aveţi prea multe imprecizii privind acuzaţiile Alinei Bica, nu cred că puteţi reţine săvârşirea niciunei infracţiuni”, a spus avocatul Alinei Bica, în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Este vorba despre decizia CCR din aprilie 2018, de a declara neconstituţional un articol din Legea nr.51/1991.

"Spre exemplu, săvârşirea unor infracţiuni, cum ar fi cele contra persoanei nu vor putea fi calificate drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, chiar dacă faptele aduc atingere gravă dreptului fundamental la viaţă sau dreptului fundamental la integritate fizică şi psihică al unei persoane. Totodată, săvârşirea unor infracţiuni determinate, precum cele de corupţie, sau cele contra patrimoniului nu vor putea fi calificate drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, chiar dacă faptele aduc atingere gravă anumitor drepturi şi libertăţi fundamentaleale cetăţenilor români. Aceasta deoarece, deşi unele infracţiuni sunt de natură să aducă atingere gravă anumitor drepturi şi libertăţi fundamentale fiind în interesul general sancţionarea acestor fapte, acestea nu au amploarea necesară calificării lor ca ameninţări la adresa securităţii naţionale", se arată în motivarea CCR, privind declararea unui articol din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României ca fiind neconstituţional.


Pentru restul inculpaţilor, omul de afaceri Stelian Gheorghe, Crinuţa Dumitrean (fost şef ANRP), fostul deputat Cătălin Teodorescu, Sergiu Ionuţ Diacomatu (fost vicepreşedinte ANRP), Bogdan Dragoş (fost vicepreşedinte al ANAF) şi evaluatorul Emil Nuţiu, DNA a cerut pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut de lege.

Totodată, reprezentantul Ministerului Public a mai cerut ca toţi inculpaţii să plătească despăgubiri în valoare de aproape 300 de milioane de lei, echivalentul sumei de 69 de milioane de euro.

„Solicităm şi confiscarea de la Dorin Cocoş sumei de zece milioane de euro, preţul traficului de influenţă”, a mai spus procurorul.

Decizia judecătorilor în acest caz nu va fi definitivă.

În dosarul "Bica 1" sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici